≫ 

Advokati na dva dana obustavljaju rad: Odluka važi za celu Srbiju

Dvodnevna obustava rada svih advokata u Srbiji je iz protesta prema stavovima Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade kredita, koje smatra spornim

  • 16
Advokati, štrajk Foto: ATA Images

Upravni Adbor Advokatske komore Srbija (AKS) doneo je odluku o dvodnevnoj obustavi rada svih advokata u Srbiji iz protesta prema stavovima Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade kredita, koje smatra spornim, navodi Tanjug.

Prema ovoj odluci, advokati neće raditi u sredu 20. oktobra i četvrtak 21. oktobra, što će dovesti do odlaganja suđenja i drigih postupaka.

Na sednici UO AKS koja je još u toku biće odlučeno i da li će i kada biti zakazana konferencija svih advokata u Srbiji kako bi se advokatura jedinstveno odredila prema pravnim stavovima Građanskog odeljenja VKS od 16. septembra, odnosno dopuni mišljenja u vezi sa naplatom obrade troškova kredita i stavom u vezi sa pravom banke da naplati klijentu premiju osiguranja kredita.

Takođe, treba da se odluči o datumu za sednicu skupštine AKS.

Pomenuti stavovi su sporni za advokaturu, koja već mesec dana negoduje uz ulične proteste tvrdeći da su ovi stavovi doneti u korist banaka, a na štetu građana, suprotno dosadašnjoj sudskoj praksi.

Prema ovim stavovima, građani bi počeli da gube većinu sporova protiv banaka, koje su do sada mahom dobijali, a troškove postupka su naplaćivali njihovi advokati koji ih u njima zastupali.

Video: Počeo protest advokata ispred kasacionog suda u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA