On je osnivač manifestacije po kojoj Srbiju prepoznaje svet: Guča se odužuje Niki Stojiću

Dva udruženja su prikupila 400 potpisa i pokrenula inicijativu da deo Ulice Bogdana Kapelana u Guči ponese ime Nikole Stojića

  • 0
Osnivač Guče, NIKOLA NIKA STOJIC

Printskrin: Youtube/Televizija Galaksija 32

Pre pola veka prvi put je održan Sabor trubača u Guči i od lokalne postao manifestacija za koju je čuo čitav svet. Jedan od njenih osnivača Nikola Nika Stojić preminuo je prošle godine, ali svakako je da je ovaj Dragačevac zauvek ostavio dubok trag u istoriji tog dela Srbije. Sada su udruženja "Naše Dragačevo" i Udruženje samoukih slikara i vajara Dragačeva prikupila 400 potpisa i pokrenula inicijativu da deo Ulice Bogdana Kapelana u Guči ponese njegovo ime, navodi Rina.

Prvi potpisnik ove inicijative je poznati dragačevski književnik, istraživač i slikar Joviša Slavković, najbolji prijatelj i dugogodišnji najbliži saradnik počivšeg Nike Stojića.

- Smatramo da je ovo samo jedan od načina da se Guča i Dragačevo oduže na dostojan način svom velikanu koji je ceo svoj život i stvaralaštvo posvetio rodnom kraju i čije neproazno delo živi večno. Nadamo se da će odbornici Skupštine opštine Lučani imati razumevanja za podnetu inicijativu i istu brzo usvojiti - navodi se u saopštenju ova dva idruženja.

Nikola Nika Stojić, Guča

Nikola Nika Stojić, oto: RINA

Nika Stojić je osnovnu školu završio u rodnoj Guči, a Gimnaziju u Čačku, preživljavajući ratne strahote i nacističku okupaciju.

Studije srpskog jezika i književnosti završio je na beogradskom univerzitetu. Radni vek provodi u Guči kao profesor i direktor u Osnovnoj školi u Guči, te kao direktor Doma kulture u Guči. Sa nekolicinom kulturnim pregalaca, kao mlad intelektualac pokreće daleke 1961. godine manifestaciju Dragačevski Sabor trubača u Guči.

- Bio je izuzetno plodan autor, koji je potpisao preko 70 knjiga poezije, priča, monografija, leksikona, a kao saradnik pisao je za desetina časopisa i novina, te recenzija za druge autore. Pored književnosti bavio se sklupturom i vajanjem. Priznat i poštovan širom Srbije i bivše Jugoslavije, a voljen od svojih komšija Gučana i svih Dragačevaca - napisali su članovi udruženja u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA