15. oktobar: Međunarodni dan žena na selu

Udruženje "Udahni život" menja položaj žena na selu

  • 3
Strauss Adriatic, c kafa, udruženje Udahni život

Foto: Promo/Strauss Adriatic

Bačko selo Stanišić, nadomak Sombora, na oko 180 kilometara od Beograda, nije baš obično selo. Datira iz XIV veka, a kao multietnička sredina, blizu granice sa Mađarskom, bilo je predodređeno za to da se iz mešavine različitih kultura, običaja i tradicija razvije kosmopolitski duh žitelja, koji se na različite načine trude da ga otvore prema svetu i da mu udahnu neki novi život. Stanišić je iznedrio i generacije jakih žena, koje su vekovima bile stub porodičnog života, ali nova generacija je otišla korak dalje. Želeći da se izbore za emancipaciju žena na selu, 2008. godine osnovale su Udruženje "Udahni život", čija je osnovna misija socijalno i ekonomsko osnaživanje žena, afirmacija ženskog stvaralaštva, ali i pomoć marginalizovanim grupama putem projekata obrazovanja, zapošljavanja, podsticanja kreativnosti i integracije u društvo.

Obeležavajući 15. oktobar, međunarodni Dan žena na selu, na imanju Udruženja okupile su se njegove članice i obeležile svoj praznik. Razgovaralo se o njihovom položaju i tražile su se nove ideje koje će im pomoći da se dodatno osnaže.

Strauss Adriatic, c kafa, udruženje Udahni život

Foto: Marija Đapić/Strauss Adriatic

Emancipacija žena na selu

 

Ljiljana Gusić, predsednica Udruženja, kaže da je za ovih 13 godina urađeno mnogo toga, o čemu svedoče žene koje su putem konkretnih projekata u kojima su učestvovale, uspele da se ekonomski osnaže, započevši realizaciju svojih poslovnih ideja nakon obuka kroz koje su prošle.

Položaj žena na selu se značajno promenio u odnosu na prošla vremena. Sve više ima žena preduzetnica, nosilaca poljoprivrednih gazdinstava, vlasnica nekretnina, motornih vozila. Međutim, i dalje su žene iz gradskih sredina u povoljnijem položaju u mnogim segmentima života: lakše im je da dođu do posla, dostupnije su im važne informacije, ali i tu se situacija menja na bolje kada su u pitanju seoske žene. Nekada su žene na selu bile domaćice, radile su u kući i na njivi, vodile računa o mužu, deci i starijim članovima domaćinstva i to je bila njihova dominantna uloga. Danas su se izborile za mnoga svoja prava, uključuju se u sve segmente života i sve je više onih koje su se odvažile da postanu preduzetnice. U tome im je Udruženje bilo bezrezervna podrška, što mnoge od njih i potvrđuju i dokazuju kroz lične inicijative. Treba istaći da je većina ovih žena imalo priliku da napusti selo, ali su hrabro odabrale da ostanu, imajući jasnu viziju da svojim primerom pokažu da stvari mogu da se promene upornim i vrednim radom.

Bogata lista aktivnosti i projekata koje Udruženje sprovodi, govori o sveobuhvatnosti potreba koje jedna seoska zajednica ima. Među njima su edukacija dece i mladih kao i radionice na temu zdravih stilova života, ekologije, nasilja u porodici, dnevni boravak i briga o deci iz socijalno ugroženih kategorija. Organizovane su radionice sa ženama gde se one obučavaju za dekupaž tehniku, oslikavanje stakla i svile, izradu grnčarije i sapuna, zimnice i drugih praktičnih poslova. Obrazovanje je poseban i veoma važan segment u osnaživanju žena na selu, pa se sprovode informatičke obuke, obuke za pisanje projekata, projektni menadžment, upravljanje finansijama...

Ekonomsko osnaživanje žena se sprovodi kroz realizaciju projekta "Vojvođanska kuća", samoodrživu ekonomsku inicijativu koja podrazumeva plasteničku proizvodnju i preradu povrća, pripremu starinskih kolača, agroturizam, kao i edukaciju u vezi sa organskom poljoprivredom. Kroz ovu inicijativu koja postoji od 2015. godine, žene su obučene da od sopstvenih postojećih resursa i stečenog znanja osmisle i sprovedu svoje male poslovne ideje, utičući na modernizaciju i emancipaciju seoskog okruženja.

Udruženje aktivno sarađuje i sa zemljama u regionu putem razmene iskustava sa udruženjima i institucijama u okruženju radi sticanja novih znanja i upoznavanja sa mehanizmima rada u zemljama Evropske unije, ali i intenzivno radi na razvoju turističkog potencijala sela i okruženja.

"Udahni život" ima svoju kancelariju i učionicu, letnju baštu gde se održavaju razne manifestacije, prostor za obuku i rad na grnčarskom kolu, kao i autentičnu kuću sa imanjem u kojoj je smeštena ekonomska inicijativa "Vojvođanska kuća". Tu su se i okupile na šoljici domaće kafe na svoj dan.

Strauss Adriatic, c kafa, udruženje Udahni život

Foto: Promo/Strauss Adriatic

Članice Udruženja ističu da borba za emancipaciju žena ne isključuje tradiciju, već da je njihova ideja da pronađu onu nit koja će ove naizgled nespojive elemente ujediniti.

C kafa, "dama" u mudrim godinama, ponosna je na to što je prepoznala ciljeve ovih hrabrih žena, stvarajući zajedno sa njima neku novu tradiciju.

Strauss Adriatic, c kafa, udruženje Udahni život

Foto: Promo/Strauss Adriatic

Pakovanje od po jedne šoljice i tacne uz 2x200g C kafe namenjeno je za sve generacije koje uživaju u ovoj mešavini domaće kafe snažnog ukusa, arome i prepoznatljivog mirisa. Kao simbol druženja i zajedničkih priča, dve redizajnirane šoljice C kafe upotpunjuju kolekciju limenki i predstavljaju sponu sa nekim drugim vremenima, a stilizovani likovi evociraju uspomene i nostalgiju na zlatne sedamdesete i savršeno se uklapaju u svaku kuhinju. Možete ih pokloniti najbližima jer se kod nas u goste ne ide praznih ruku. Uz kafu se slađe prava tema nađe!

Strauss Adriatic, c kafa, udruženje Udahni život

Foto: Promo/Strauss Adriatic

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • P

    18. oktobar 2021 | 11:09

    Pa na srpskim selima nema zena, samo po neka baba od preko 100 g.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA