≫ 

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima: Najugroženije devojčice od 12 do 15 godina

Iskustva ovih organizacija govore da se evropske zemlje i vlade uveliko razlikuju kako u razumevanju potrebe za takvim obrazovnim modulima, tako i u načinu efikasne integracije takvih modela u obrazovni sistem

  • 0
Trafiking, trgovina ljudima, prodaja žena, belo roblje, human trafficking

Foto: Shutterstock

Trgovina ljudima i seksualno iskorišćavanje dece, posebno devojčica, radi ostvarenja zarade i dalje su u porastu uprkos sve većim naporima na suzbijanju ove pojave, navodi se u saopštenju Astre i ostalih organizacija članica Fondacije „Child10“.

Povodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, ove organizacije ističu da je tokom pandemije postalo očigledno da se društvene mreže i druge onlajn platforme sve više koriste za vrbovanje i eksploataciju devojaka i devojčica.

- Eksploatacija se odvija na samim platformama ili se one koriste kao mesto regrutovanja za eksploataciju koja se odvija lično, tj. uživo. Iako se vrbovanje dece radi zarade, bila ona podvrgnuta seksualnoj eksploataciji ili nekom drugom vidu trgovine ljudima, i dalje vezuje za društveno-ekonomski nestabilna područja i socijalno ugrožene grupe, mnoge devojčice koje postanu žrtve trgovine ljudima ili seksualne eksploatacije u poslednje vreme ne pripadaju nijednoj rizičnoj grupi. U Evropi se sve češće izveštava o eksploataciji vršnjaka među školskom decom - piše u saopštenju.

Kako se naglašava, u Srbiji je tokom prošle godine zvanično identifikovano 59 žrtava trgovine ljudima, od tog broja 24 žrtve su bila deca, 16 devojčica i osam dečaka.

- Među seksualno eksploatisanim osobama 50 odsto činile su devojčice, koje su u trenutku vrbovanja imale između 12 i 15 godina. Ove godine do kraja septembra zvanično su identifikovane 34 žrtve trgovine ljudima, među njima je i 10 devojčica. Stručnjaci upozoravaju da je ovaj broj daleko veći - navodi se u saopštenju.

Kako bi se sprečilo širenje ovog zabrinjavajućeg trenda, dodaje se, hitno treba povećati napore usmerene na prevenciju i rešavanje uzroka trgovine decom radi seksualne eksploatacije.

- Važan korak u takvim preventivnim naporima je osigurati da se zemlje širom Evrope posvete osnaživanju devojčica tako što će se u obrazovne sisteme uključiti moduli koji govore o trgovini ljudima uopšte i trgovini ljudima u cilju seksualne eksploatacije u onlajn prostoru i van njega, kao i o načinima zaštite, zdravim odnosima, konceptu seksualnog pristanka i ravnopravnosti među polovima - piše u saopštenju.

Fondacija Child 10 i i njene članice nagrađene organizacije za 2021. godinu, među kojima je i ASTRA, rade širom Evrope na sprečavanju i zaštiti dece od trgovine ljudima, posebno trgovine ljudima radi seksualne eksploatacije.

Iskustva ovih organizacija govore da se evropske zemlje i vlade uveliko razlikuju kako u razumevanju potrebe za takvim obrazovnim modulima, tako i u načinu efikasne integracije takvih modela u obrazovni sistem.

Na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobar, Fondacija Child10, ASTRA i ostale nagrađene organizacije za 2021. upućuju zajednički apel vladama svojih zemalja da se hitno uvedu obavezni obrazovni moduli o posvećeni prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima i seksualne eksploatacije dece na internetu i van njega, kao i o zdravim odnosima, razumevanju koncepta seksualnog pristanka i ravnopravnosti polova.

- Podsećamo vlade naših zemalja, uključujući i Vladu Republike Srbije, da su ovi obrazovni moduli u skladu sa pristupom zasnovanim na pravima deteta i da ih treba formirati u saradnji sa organizacijama civilnog društva koje imaju neprocenjivo znanje i iskustvo u ovoj oblasti. Samo zajedničkim radom možemo iskoreniti trgovinu ljudima i seksualnu eksploataciju dece - navodi se u saopštenju.

Video: Za srpsko dete trgovac je spreman da plati 120.000 evra!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA