≫ 

Kon pred sednicu Kriznog štaba: Situacija je katastrofalna, imali smo sastanak sa Brnabić

- Virus traži, i nalazi, najslabije i to su oni koji imaju najviše kontakata. To su oni ispod trideset, pa do 55 godina - kaže Kon

  • 68
Predrag Kon

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Epidemiolog dr Predrag Kon, član Kriznog štaba, oglasio se uoči sednice tog tela i situaciju nazvao katastrofalnom. On je kazao da je medicinski deo štaba imao konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić i da ne vidi poboljšanje, zbog čega se nada "pomeranju" stava prema epidemiološkoj situaciji.

- Jesmo imali konsultacije, mi iz medicinskog dela insistiramo na sprovođenju ranije predloženog. Mi nismo za 12 dana videli poboljšanje situacije, svakako ne. Možda se stabilizovalo, ali smo na katastrofalnom nivou i to nikako nije pravo poboljšanje. Nismo videli ni obuhvat imunizacije da se poboljšao, iz dana u dan se vakcinišu ljudi, ali bi trebalo da ih je deset puta više. U takvoj atmosferi, biće novih sastanaka Kriznog štaba i ja se iskreno nadam da će doći do pomeranja, s tim što ne može biti pomeranja stava medicinskog dela jer se on formira na osnovu činjeničnog stanja i epidemiološke situacije koja je vanredna i povremeno katastrofalna. Jedino se slažemo da je trajni izlaz u vakcinaciji - rekao je on za K1.

- Idu paralelno dva procesa, s jedne strane ulazimo u zimski period, biće hladno i to je pogodan period za respiratorne viruse. Ulazimo u sezonu slava, to je druga negativna stvar. Prilično su nepovoljni uslovi i trenuci, koji nas očekuju, gde ne možemo bez ozbiljnih razmišljanja o kontaktima i poštovanja mera da očekujemo da se ovo zaustavi. A paralelno s tim, ljudi ili postaju imuni ili preminu. I jedno i drugo je činjenica - rekao je on.

Upitan da prokomentariše ili posavetuje domaćine pred slave, Kon je bio oštar.

- Imamo utisak, a to i podaci pokazuju, da se prestalo sa poštovanjem mera, prošle godine smo shvatali da nije trenutak za slavljenje na kakvo smo navikli. Da li će to sada biti tako, pa ne liči da hoće, i pored svega mi i dalje imamo svadbe i masovna zaražavanja - rekao je on.

- Virus traži, i nalazi, najslabije i to su oni koji imaju najviše kontakata. To su oni ispod trideset, pa do 55 godina. I ti najmlađi, koji su najmanje vakcinisani, tek će se masovno zaražavati. Tu se formira neka solidarnost, naopaka, stvara se utisak da je 'kul' biti nevakcinisan i kad si tako nevakcinisan, ne može ti niko ništa, jači si od sudbine - ironično je citirao Kon pesmu Mitra Mirića.

Video: Kon: Neprihvatljivo je da zdravstveni radnik koji radi s pacijentima bude nevakcinisan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    18. oktobar 2021 | 09:54

    Dobro je da se niko iz "kriznog staba" nije razboleo. Imate dobru prevenciju?

  • Loz

    18. oktobar 2021 | 09:45

    Juče bio na kontroli u Covid ambulanti u Loznici bilo oko 70 ljudi, nas 5\6 nevakcinisanih ostali svi sa dve ili tri doze u katastrofalnom stanju, ja Bogu hvala negativan posle 6 dana lečenja sa blažim simptomima i to drugi put nije do vakcine već do organizma koliko je jak ako nisi zdrav bilo koji virus može da te ubije

  • Marija

    18. oktobar 2021 | 09:15

    Poštovani dr Kon. Da li možete reći (javnost ima pravo na istinu), koliko je indijaca juče pregledano u kovid ambulanti 14. Oktobar u Kruševcu? Prošla sam kroz Kruševac tj pored pomenute ambulante u 12h i 20 min. Bila je masa indijaca i po koji građanin Srbije. Tako je u većini gradova Srbije. Ni jedna zemlja Evrope (osim Srbije) ih još uvek ne pušta direktno iz Indije, jer su glavni nosioci delta soja. Zašto ste to dozvolili dr. Kon??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA