≫ 

Kruže priče da dete gubi pravo na vrtić ako prekrši karantin: Otkrivamo šta je istina

Roditelj snosi posledice kršenja karantina koji nije u nadležnosti vrtića

  • 0
Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus

Foto: Shutterstock

Nikad više nego u ovom četvrtom talasu nisu se raspuštale gotovo cele vrtićke grupe zbog samo jednog zaraženog deteta. Ostala deca, koja su bila u kontaktu sa pozitivnim drugarom ili drugaricom, moraju u izolaciju od 14 dana, a među roditeljima su počele da kolaju priču da ko prekrši karantin, gubi pravo na vrtić.

Odgovor na ovo pitanje dobili smo od Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, konkretno od predsednice Udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije Jadranke Spasić.

Ona za Telegraf.rs objašnjava da dete ne gubi pravo na vrtić.

- Dete ne gubi pravo na vrtić, samo ne može roditelj da ga dovodi u vrtić dok traje karantin. Roditelj snosi posledice kršenja karantina koji nije u nadležnosti vrtića - objašnjava Jadranka Spasić za naš portal.

Ona dodaje da predškolska ustanova nema ništa sa kaznenom politikom kršenja karantina i objašnjava da je to pitanje za Republičku sanitarnu inspekciju.

O tome kakve posledice mogu da se snose, Telegraf.rs već je pisao u par navrata. Roditelji, čija su deca u karantinu, ponaosob, naime, dobijaju obaveštenja u vidu rešenja od sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja.

U njima se navodi da roditelji odnosno staratelji imaju obaveznu da se svakodnevno u periodu trajanja naložene mere javljaju telefonom nadležnom zavodu, institutu za javno zdravlje, prema mestu boravka, radi praćenja zdravstvenog stanje.

Inače, kako se dodaje u rešenju, ukoliko se ne postupi po rešenju, tačnije ukoliko se prekrši mera karantina, za osobu kojoj je izdato rešenje predviđena je novčana kazna.

- Ukoliko lice kojem je ovim rešenjem naložena mera ne postupi u rokovima, pod uslovima i na način određen rešenjem, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđena je kazna za prekršaj fizičkog lica u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara uz preduzimanje Zakonom predviđenih mera za neizvršenje predmetnog rešenja - navodi se u rešenju sanitarne inspekcije koje se dostavlja roditeljima čija deca moraju da budu u izolaciji od 14 dana.

Kako nam je ranije objašnjeno u Gradskom zavodu za javno zdravlje, mera karantina kod dece u vrtiću sprovodi se u skladu sa „Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“, član 31 i 31a i sa Stručno-metodološkim uputstvom za kontrolu unošenja i sprečavanje širenja novog korona virusa SARS-CoV-2 u Srbiji Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

- Grupa dece iz kontakta sa obolelim detetom ide u karantin 14 dana od poslednjeg kontakta sa obolelim detetom, a dete koje je preležalo kovid u prethodna tri meseca može da ide u kolektiv - objašnjavaju za Telegraf.rs u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Dodaju da se u tom slučaju ostali ukućani ne stavljaju u karantin.

- Ukoliko dete nema ko da čuva, jedan od roditelja ima pravo na bolovanje - dodaju u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Video: Niži razredi osnovnih škola verovatno prelaze na onlajn nastavu: Brnabić o zatvaranju vrtića i škola

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA