Kako izgleda vežba spasavanja Gorske službe sa visoke stene? Isto kao i prava akcija

Via ferata Gornjak nalazi se kod Petrovca na Mlavi, u Gornjačkoj klisuri, na obroncima Malog Vukana

  • 0
Gorska služba spasavanja, Gornjak Foto: Gorska služba spasavanja

Via ferata ili gvozdeni put je obezbeđen put u steni, osiguran sajlom i klinovima, kao i nogostupima i rukohvatima na eksponiranim deonicama. Kako bi bili spremni za akcije spasavanja i na ovoj vrsti terena, spasioci Gorske službe spasavanja održali su vežbu na via ferati Gornjak, u Gornjačkoj klisuri.

- Ovo je bila veoma kompleksna vežba tehničkog spasavanja, gde se povređeni transportuje nosilima kroz stenu. Nakon toga, povređenog je trebalo preneti i kroz kompleksni strmi teren na kome se nalaze šume, sve do magistralnog puta. Za ovakvu vrstu spasavanja potreban je veliki broj dobro obučenih spasilaca, kao i posebna oprema bez koje spasavanje nije moguće - objasnio je Dušan Starinac, spasilac Gorske službe spasavanja.

U via ferata vežbi spasavanja učestvovala su 32 spasioca Gorske službe spasavanja. Vežbu je finansiralo Ministarstvo odbrane, navodi se u saopštenju Gorske službe spasavanja Srbije.

Via ferata Gornjak nalazi se kod Petrovca na Mlavi, u Gornjačkoj klisuri, na obroncima Malog Vukana. Prosečno vreme za uspon je oko tri sata. Via ferata Gornjak je sportska, teška i fizički zahtevna deonica, i nije za ljude koji nemaju prethodnog iskustva u planinarenju.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u nevolјi, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, i studente.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA