≫ 

Topola se mesecima bori sa nestašicom vode: Meštani sami prokrčili put do izvora

Kako bi rešili taj problem i sebi bar malo olakšali meštani sela Lipovac su se udružili i prokrčili put do izvora, očistili ga i sada služi na ponos svima

  • 0
Topola, voda, Foto: RINA

Meštani sela u okolini Topole mesecima unazad imaju veliki problem sa vodosnabdevanjem, a restrikcije su u pojedinim mestima i dalje na snazi. Najteže je poljoprivrednicima koji se bave uzgojom krupne stoke koju nemaju kako da napoje, ali ni povrtari i voćari ne mogu da zaliju svoje zasade.

Jedino su alternativni izvori, ali većina njih je zarasla u korov i do njih je teško doći. Kako bi rešili taj problem i sebi bar malo olakšali meštani sela Lipovac su se udružili i prokrčili put do izvora, očistili ga i sada služi na ponos svima.

- Izvor je bio u katastrofalnom stanju. Godinama tu niko nije prolazio traktorom, po neko pešice ode do izvora i tako je već godinama. Gusto rastinje, velika stabla nadvili su se nad uzak put i nije bilo moguće proći. Angažovanjem mladih ljudi iz sela mi smo taj put očistili, tako da sada može nesmetano da se prođe, a još je bitnije da smo očistili izvor i česmu koja nebrigom svih nas godinama otiče i ne koristi se, ali nadamo se da će se to promeniti i ponovo će ovde dolaziti mnogi po vodu kao što je to bilo nekada - priča za RINU jedan od učesnika radne akcije iz sela Lipovac nedaleko od Topole.

Izvor je nekada bio mesto okupljanja mladih, na prostoru oko njega organizovani su uranci a voda se godinama koristila za zalivanje bašta i napajanje stoke. U Lipovcu ima nekoliko prirodnih izvora i česmi. Svako od ovih mesta ima priču o svom nastanku, a za izvor česmu u „Zmajevcu“ još uvek se prepričavaju brojne legende.

- Veruje se da je ovaj izvor dobio ime jer su ovde davno obitavali zmajevi. Izvor je bio povezan sa bezdanom zvani Ponorine, a najstariji meštani kažu da je u toku jedne davne velike poplave sve što je bilo u obližnjoj njivi, celokupnu letinu voda povukla u bezdan odnosno sadašnji izvor , tako se na ovom mestu pojavila voda koja se zadržala sve do danas - kaže meštanin Lipovca.

Pored izvora napravljena je česma 1949. godine u znak zahvalnosti i spomen na poginule građane sela Lipovac koji su nastarali od 1941- 1945. godine. Pored postojećeg korita ranije su ovde bila još tri a žene su na ovom mestu prale vunu i garderobu.

I nema sumnje da će se na ovom mestu okupljati mnogi u godinama koje dolaze, jer je izvor Zmajevac ponovo kao nekada i do njega se može lako doći.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA