Dete mi ide u vrtić i stalno je bolesno, neka deca dolaze, a curi im nos: Kada vaspitač može da ih vrati kući

Za povratak dece u kolektiv neophodna je potvrda pedijatra

  • 19
Dete kod lekara i u vrtiću

Foto: Shutterstock

Ne tako mali broj dece, samo što se posle izostanka zbog bolesti vrati u vrtić za dan ili dva opet se razboli, te opet izostaje. To zna da traje i po mesec dana sve dok se ukrug ne smene svi virusi, respiratorni, stomačni... Sa druge strane, neretko se dešava da u kolektivu bude dete koje kašlje ili mu curi nosić, pa se postavlja pitanje da li bi ono tu trebalo da boravi i kada vaspitač ima pravo da vrati dete kući. 

Uslov da se dete nakon izostanka dužeg od pet dana vrati u kolektiv bio je i ostao potvrda pedijatra, nebitno je da li je bilo bolesno ili ne, a koja je garant da je dete zdravo za kolektiv.

Izostajanja su posebno sada naglašena kada pored korona virusa, haraju i stomačni virusi i  respiratorne infekcije, a ulazimo i u sezonu virusa gripa.   

Jadranka Spasić, predsednica Udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije objašnjava za Telegraf.rs da pored toga što dete ima potvrdu pedijatra, neophodan je pregled sestre na preventivi prilikom dolaska u vrtić.

- Uslov da se dete vrati u kolektiv je zdravstvena potvrda pedijatra sa datumom povratka u vrtić i pregled medicinske sestre na preventivi prilikom dolaska deteta u vrtić uz kratak razgovor sa roditeljem - objašnjava Spasićeva u odgovorima koje nam je dostavio beogradski Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Šta kad detetu curi nosić

 

Na pitanje ima li vaspitač pravo da vrati dete kući ako mu curi nosić ili kašlje, što je čest slučaj u vrtićkim grupama, ona objašnjava da takvo dete uvek zarazno po drugu decu.

- Dete nije uvek infektivno odnosno zarazno po drugu decu ako mu curi nos ili kašlje, ali ako kašalj krene naglo, ako je tokom dana izrazito i učestalo uz druge znake promene opšteg stanja deteta, obaveštava se roditelj da odvede dete na pregled - objašnjava Jadranka Spasić za Telegraf.rs.

Pedijatar, kako kaže, procenjuje zdravstveno stanje deteta. Ako je razlog neke druge prirode, a alergije su najčešće,  dete može u kolektiv.

Kada sve vaspitač dete može da vrati kući

 

Nadalje objašnjava da vaspitač ima pravo da vrati dete kući kada posumnja da je opšte staje deteta promenjeno.

- Vaspitač vraća dete kući ako pri prijemu ima simtome prehlade, povišenu temperaturu, konjuktivitis. Ili tokom dana, ako dete dobije povišenu temperaturu, počne naglo da kašlje, ima promene u disanju, opštu slabost, povraćanje, više retkih stolica, odnosno, uvek kada se posumnja da je opšte stanje deteta promenjeno. U tim situacijama roditelj dete dovodi u vrtić ponovo sa zdravstvenom potvrdom - rekla je za naš portal predsednica Udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije Jadranka Spasić.

Video: Dr Pelemiš otkrio da li bi deca trebalo da nose maske u vrtićima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jedan tamo

    19. oktobar 2021 | 08:12

    Zacarani krug.... Mamu sa malom decom nece nijedan poslodavac, a kad mama radi na svako curkanje nosa vaspitacica zove da se nosi kod lekara sto je posle opet problem za poslodavca...Ova drzava treba da zastiti majke i da se pozabavi sa ovim problemom diskreminacije zena sa decom prilikom zaposljavanja. Sramota da kao drustvo tolerisemo ovakve stvari. Ili hocemo da opstanemo i imamo decu ili nestajemo sa ove planete kao nacija....Toliko od mene.

  • Tihi

    19. oktobar 2021 | 08:48

    To jeste u pocetku iritantno ali curenje nosa i vrtic idu zajedno. Od toga jos niko nije pobegao.

  • Acaaa

    19. oktobar 2021 | 07:42

    Nama deca redovno dovuku nesto kuci sa vrtica. I jednom su nam rekli da daju ujutru cepic i posalju u vrtic jer mora tako, i od tada se i ne cudim sto su stalno deca bolesna. Kada ti glupi roditelji prestanu sa time onda bi se i to smanjilo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA