Internet predatori vrebaju non-stop: Pitanja na koje vaše dete nikada ne sme da odgovori

Edukacija dece i omladine, kao i roditelja i prosvetnih radnika, jedan od najmoćnijih instrumenata u borbi protiv trafikinga

  • 0
Silovanje, nasilje, maltretiranje, stop, dete

Foto ilustracija: Shutterstock

Danas se obeležava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, a statistika govori da svake godine nestane milion i dvesta hiljada ljudi širom sveta. Internet sve više postaje mesto gde trgovci ljudima vrbuju svoje žrtve, pa je, prema podacima Interpola, u svakoj sekundi na internetu je prisutno oko 750,000 predatora.

Kako bi zaštitili svoju decu, potrebno je da se roditelji pridržavaju propisanih uzrasnih ograničenja za korišćenje različitih servisa na internetu. Roditeljima se savetuje i da proveravaju svaku aplikaciju, posebno one koje nude funkcije četovanja, nadgledaju sajtove i online igrice koje deca koriste, blokiraju pristup u slučaju sumnjivih aplikacija, odrede vremenska ograničenja za decu.

Kako ističu iz humanitarne i neprofitne organizacije UNITAS odgovornost je na roditeljima, te je naročito bitno da uče decu da nepoznate osobe ne prihvataju kao prijatelje na društvenim mrežama, kao i da sa njima ne stupaju u komunikaciju.

Kako navode, ovo su samo neka od pitanja na koja vaše dete nikada ne bi trebalo da odgovara, ukoliko ih dobije:

1. Čestitamo, osvojila si mobilni telefon! Potrebno je samo da uneseš svoju adresu, kako bi ti poklon stigao u najkraćem roku.

2. Želiš da postaneš fotomodel? Pošalji nam svoje fotografije u kupaćem kostimu i dođi na kasting o čijem mestu i vremenu ćemo te naknadno obavestiti.

3. Želiš da upoznaš svog omiljenog jutjubera? Porukom u DM nam pošalji koga bi volela da upoznaš i čekaj nas sutra u 17 časova na Trgu.

4. Oglas: Fabrici čokolade neophodna je pomoć u proizvodnji. Za samo dva sada rada dnevno nudimo odličnu zaradu do 500 evra mesečno.

5. Besplatan letnji kamp odbojke za decu od 10 do 16 godina na moru, obezbeđen prevoz, hrana i smeštaj. Treninge će držati članovi odbojkaške reprezentacije Srbije, prijavi se u DM!

6. Želiš brzo i lako da naučiš engleski jezik? Pošalji nam svoju adresu, broj telefona i prijavi se za besplatan kurs.

7. Ne znam da li se sećaš, ja sam Milica, išle smo zajedno u vrtić, volela bi da se vidimo i nastavimo druženje.

8. Ćao, ja sam Pavle, imam 12 godina, upoznali smo se prošle godine na utakmici. Voleo bih da budemo drugari.

9. Oglas: Besplatan kurs "Kako našminkati sebe" za prijavu dođi u ul. Marka Jankovića 25g. Pre toga nas pozovi na navedeni telefon.

10. Instagram će od sutra objavljivati javno sve privatne poruke svojih korisnika. Kako bi postao naš korisnik od poverenja porukom nam pošalji ime i prezime, adresu, broj telefona i školu u koju ideš.

Zbog toga, naglašavaju, edukacija dece i omladine, kao i roditelja i prosvetnih radnika, jedan od najmoćnijih instrumenata u borbi protiv trafikinga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA