≫ 

Gaze grobove, čupaju znake, skrnave spomenike: Vandali na svakom koraku, prijava nema?

Pored novčanih kazni, za vandale su propisane i kazne zatvora ali i rad u tzv. javnom interesu

  • 15
Vandalizam u Srbiji

Foto: Telegraf.rs, Tanjug/Jaroslav Pap, RINA, Instagram/moj_beo_grad

Lomljenje nadgrobnih spomenika, uništavanje murala, kamenovanje lokala i vozila, uriniranje pored gradskih česmi, samo su neki od primera vandalizama kojih su ove godine šokirali javnost.

Poslednji slučaj bahatosti u ovom nizu dogodio se pre nekoliko dana, kada je grupa huligana više minuta turirala svoja vozila na masovnim grobnicama nedužnih žrtava u Spomen parku u Jajincima. Takođe, Muzej žrtava genocida, osim što je incident okarakterisao kao nepoštovanje žrtava, saopštio i da se masovne grobnice u okviru stratišta u Jajincima gotovo svakodnevno koriste za piknik, sportske aktivnosti, šetanje kućnih ljubimaca, organizovanje auto-trka, dečjih rođendana, ali i kao izletište namenjeno sunčanju i odmoru.

Nedavno je šokirao i snimak dvojice mladića koji pokušavaju divljački da iščupaju znak pored puta. Slična bahatost zabeležena je i u Ruzveltovoj ulici u Beogradu, kada je jedan čovek, iz čista mira, nasrnuo na saobraćajni znak pored autobuskog stajališta.

Takođe, početkom oktobra je u Užicu identifikovano pet mlađih muškaraca koji su urinirali pored gradske česme, po nalogu nadležnog tužilaštva, njima će biti podneta prekršajna prijava.

Železnička stanica Ovčar Banja skoro je dva puta bila meta vandala. Oni su, naime, oštetili objekat i razbili nova stakla na zgradi. Ništa bolje nije prošlo ni groblje u jednom čačanskom selu, gde je nekoliko grobova, bez ikakvog poštovanja i obzira, prekopano.

Mural koji je posvećen preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću, koji se nalazi na novosadskom Limanu, a koji je martu oslikao umetnik iz Doboja, naružen je ustaškim simbolom. Naime, preko Balaševićevog čela sprejem je iscrtano ustaško "U" sa krstom, i to na Dan pobede nad fašizmom. Reč je o muralu koji je oslikan u Fruškogorskoj ulici kod broja 30, na Limanu II.

Treba podsetiti i na slučaj kod spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, kad je jedan muškarac otkinuo deo krsta koji krasi spomenik.

Početkom godine su oskrnavljena i dva spomenika posvećena palim borcima i žrtvama Drugog svetskog rata u Beogradu i Kragujevcu. Najpre je na Spomeniku Večnoj vatri u Beogradu zatečen prosuti cement na spomen-obeležje i kanta sa porukom "Oslobodioci, ne, nikad". Dvojica osumnjičenih mladića ubrzo su uhvaćeni. Onda je u martu mesecu sličnu sudbinu doživeo Spomenik streljanim Srbima i Jevrejima u naselju Bagremar. Naime, na njemu je sprejom ispisana reč "Šišmiš". Na tom mestu 20. oktobra 1941. godine nacistička vojska u znak odmazde za svoje ubijene vojnike streljala je 41 Jevreja i 81 Srbina.

Inače, kako Telegraf.rs nezvanično saznaje, na teritoriji Beograda za činove vandalizama nisu registrovane prijave od početka godine, iako su nadležne službe u nekim slučajevima izlazile na teren i reagovale.

Kradu i čitave spomenike

 

Incident u Spomen parku u Jajincima oštro su osudili i nadležni iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Svedoci smo povremenih skrnavljenja javnih spomenika, spomenika kulture, ali i nedoličnog ponašanja poput aktuelnih u Spomen parku Jajinci. Nisu retki slučajevi ni krađa čitavih javnih spomenika ili njihovih delova - rečeno je iz ove ustanove za Telegraf.rs.

Kako dalje navode, s obzirom na materijale od kojih se spomenici prave, a u pitanju je najčešće bronza, za njih su zainteresovani preprodavci sekundarnih sirovina i ti materijali imaju određenu vrednost.

- Tako smo pre nekog vremena na primer bili svedoci krađe čitavog spomenika - bronzanog cveta ispred Prirodno matematičkog fakulteta u Beogradu, posvećenog sećanju na žrtve zatvora Glavnjača. Takođe, izrada novih spomenika ili njihovih delova, iziskuje velike troškove uz budžeta grada. Međutim, ono što je veoma bitno da se naglasi je da u skladu sa važećom zakonskom regulativom, krađa ili uništavanje javnih spomenika delo za koje su predviđene prekršajne mere, a Krivičnim zakonikom zaprećena je i kazna zatvora za uništenje ili oštećenja kulturnog dobra ili dobra pod prethodnom zaštitom.

Novčane kazne do 150.000 dinara ili rad u javnom interesu

 

Zakon o javnom redu i miru, poznaje nepristojno, drsko i bezobrazno ponašanje kao prekršaj.

Kako se navodi, ko navedenim ponašanjem narušava javni red i mir, ugožava imovinu ili vređa moral građana, biće kažnjen novčanom kaznom od 10.000 do 150.000 dinara ili radom u javnom interesu od 80 do 360 sati.

Ukoliko je ovakvo ponašenje izvedeno u grupi, propisana je i zatvorska kazna od 30 do 60 dana. 

Video: Uhvaćen: Policija našla Avganistanca koji je lomio krst na spomeniku Stefanu Nemanji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SLekovic

    19. oktobar 2021 | 22:20

    Murali koje oslikava svako kome se prohte na fasade zgrada bez dozvole su vandalizam sam po sebi. Smuči mi se život od posmrtnica na zidovima po gradu na svakom koraku, gde god se okrenem mrtvi ljudi poznati ne poznati, deca nastradala u požarima i saobraćajkama, mafijaši, navijači i njihove ćrtve, dokle više, svaki glumac neprežaljeni i najveći, kao da živimo u favelama, a ne u evropskoj metropoli.

  • Koko

    19. oktobar 2021 | 23:09

    Kako drugi da nas poštuju ako mi prvi sebe ne poštujemo.

  • SF

    19. oktobar 2021 | 22:46

    To nije ništa šta nas tek čeka.Generacije zombija dolaze...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA