≫ 

"Ne zaboravi na stradanje đaka, moli te, sine, tvoja majka": Pesma Maje i dece odzvanja Šumaricama

Maja je sa svojom decom snimila pesmu i spot posvećen kragujevačkoj tragediji

  • 12
Deca

Printskrin: Youtube/Заволи, воли! Глас Србије!

Ko bolje može da razume bol majke, čije dete je pošlo u školu, a završilo sa metkom u srcu, od Kraljevčanke Maje Kovačević, koja odgaja 11 dece, a piše o ljubavi, slozi, veri i srpstvu.

Prošlo je 80 godina od svirepog zločina u Kragujevcu, kada su danak u krvi zlotvoru platila i deca. Danas bi neko o njima govorio kao o svojim bakama i dekama, neki bi još živeli u miru provodeći starost, ali njima nije data šansa za život. Okupator je zadao smrtonosni metak ne samo toj deci, nije samo njihove porodice zavio u crno, već je zapucao u dušu Srbina. Bilo bi nas danas mnogo više da takvi zločinci nisu harali našom domovinom.

Samo sećanjem na taj i takav zločin možemo da negujemo duh naše nacije. U srcu samohrane majke Maje Kovačević, čija je misija ne samo da podigne svojih 11 dece, već i da promoviše tradicionalne vrednosti, pruži utehu i daruje lepu reč, ima mesta i za sve kragujevačke đake.

Maja je sa svojom decom snimila pesmu i spot posvećen kragujevačkoj tragediji. Spot su snimali u spomen parku Šumarice, kao i u učionici iz koje su đaci izvedeni na streljanje.

Spot je izdala misionarska i prosvetiteljska akcija "Zavoli Voli, Obnovimo Sebe, Glas Srbije".

Nisu joj bili potrebi statisti u spotu. Ima dovoljno dece kojima se obraća. To su njena deca. Majka uzima ulogu učiteljice, staje pred tablu i izgovara čuvene stihove Desanke Maksimović: "Bilo je to na brdovitom Balkanu...". Njen glas, suzna lica dece i poruka koju im šalje dovoljna je da vam izazove jezu.

A onda počinje pesma...

"Jesenje kiše danima liju, krvavu bajku oči mi sniju. Srce se moje sada njih seća. Tuga je moja veća i veća. Padajte kiše iznad Kragujevca, sakrijte suze sa moga lica..."

Ovu poruku majke u pesmi trebalo bi da govori svaki roditelj:

"Ne zaboravi na stradanje đaka, moli te sine sad tvoja majka".

Maja je urednica "Kraljevskih novina", "Glasa Srbije" i "Glasa Akademske Srbije", kao i predsednca Udruženja "Kneginja Persida Karađorđević", a koje se bori za bolji život višečlanih porodica.

Video: Na ovom brdu iznad Užica ispisana je istorija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • No pasaran

    21. oktobar 2021 | 07:30

    Кад се већ снимају филмови и о певачима може ли да се сними филм о страдању наше невине деце у Крагујевцу?!

  • Da se ne zaboravi

    21. oktobar 2021 | 07:28

    od tada su oni jos dva puta srbima napravili veliko zlo jadni su srbi koji vide u njima neke prijatelje gledam njihove vesti osuli se na pravoslavlje narocito na Belolusiju zasto Im pustaju izbeglicke a ko ih salje kod nas I Belorusiju, oni onoga zlotvora navaljnog odlikuju a on iza resetaka eto sta rade ovaj CDU koji je jos na vlasti teski fasisti.

  • Lale

    21. oktobar 2021 | 10:55

    Svaki nemački ambasador,svaki nemački političar koji dođu Srbiju a posebno lični prijatelj velikog Angela da se odvedu u Kragujevac da vide šta su uradili njihovi rođaci.Sto ubijenih Srba za jednog ubijenog nemačkog vojnika to ne možemo nikada da zaboravimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA