≫ 

Spisak koraka do kovid propusnice: Evo šta je potrebno da uradite i šta se dešava ako je nemate

Premijerka Srbije Ana Brnabić objasnila je da kovid propusnice koje se uvode, ne podrazumevaju samo dokaz o vakcinaciji, već i PCR test ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati i potvrdu o preležanom korona virusu ne stariju od sedam meseci

Od subote u 22 sata Srbija uvodi kovid propusnice u zatvorenom prostoru za sve ugostiteljske objekte. Od 23. oktobra od 22 sata nećete moći da budete u objektu bez kovid propusnica, rekla je danas premijerka Srbije posle održane sednice Kriznog štaba. Kovid redari kontrolisaće kovid propusnice, oni će moći uz lični dokument osobe koja ulazi u lokal, da iskontrolišu ulazak u objekat. Pri ulasku u ugostiteljski objekat, kovid redar ili inspektor će skenirati QR kod sa kovid sertifikata.

Kako možete da dođete do zelenog digitalnog sertifikata objašnjeno je na portalu eUprava. Prvo, potrebno je da budete registrovan i prijavljen korisnik portala.

Kada se prijavite, pojaviće vam se opcija "Pokreni uslugu". Kada kliknete na "Pokreni uslugu", prvo proverite podatke, potvrdite mejl adresu i za nekoliko minuta će vam na mejl biti poslat sertifikat. Ukoliko ne možete da preuzmete digitalni zeleni sertifikat elektronskim putem, isti možete zatražiti na šalterima pošta širom Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić objasnila je da kovid propusnice koje se uvode, ne podrazumevaju samo dokaz o vakcinaciji, već i PCR test ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati i potvrdu o preležanom korona virusu ne stariju od sedam meseci.

Ona je na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba rekla da kada se radi o vakcinama ona podrazumeva da druga doza vakcine nije data pre više od 210 dana odnosno sedam meseci.

- Za strance je potreban digitalni EU sertifikat ili sertifikat one zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata. Nadamo se da će ovo pospešiti vakcinaciju. Ovo je nama jedini način da pobedimo korona virus - rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, sertifikat će moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu preko mobilnog telefona.

- Kovid redar će skenirati QR kod koji pokazuje da li je sertifikat validan - rekla je Brnabić i napomenula da će članovi Kriznog štaba držati predavanja u školama i fakultetima.

Šta će se dešavati kada prođe 22 sata?

Šta će se dešavati kada prođe 22 sata, a gosti su u ugostiteljskom objektu?

- Gostima koji sede u zatvorenom delu ugostiteljskog objekta do 22 časa neće biti potreban sertifikat. Ali, nakon 22 časa, u svakom trenutku može da uđe inspekcija i da svim gostima zatraži kovid sertifikate na uvid. Oni će ih proveravati tako što će skenirati kod uz pomoć aparata koji će nositi sa sobom. Znači, preko QR koda, koji već postoji u zdravstvenom sistemu, znaće se da li je sertifikat ispravan. Uz to će se tražiti lična karta na uvid, kako bi se potvrdilo da je to sertifikat iste osobe - rekao je za Mondo izvor iz Kriznog štaba.

Svako ko ima validan sertifikat moći će da ostane u kafiću ili restoranu, dok će oni koji nemaju potvrdu biti prinuđeni da ga napuste.

- Redari će jednostavno nasumično obilaziti kafiće i restorane i kontrolisati ih na način na koji je to predviđeno. Ko nema potvrdu posle 22 časa mora da napusti objekat, bez obzira da li je došao u 19, 20 ili 23 sata. Neće biti kažnjavanja niti upotrebe sile jer nije to ideja. Pritom, svesni smo da ne možemo da iskontrolišemo svakoga, iako će broj inspektora biti povećan i uključiće se sve službe, medicinske i nemedicinske - rekli su iz Kriznog štaba.

Validan kovid sertifikat podrazumeva: potvrdu druge, odnosno treće doze vakcine koja nije starija od 210 dana (7 meseci), negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili potvrdu o preležanom korona virusu u poslednjih 210 dana (7 meseci).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko

    20. oktobar 2021 | 17:53

    Ljudi ovo ne sme proci bez izlaska na ulice. Osvestite se sada, jer moze vrlo brzo, biti kasno.

  • Немања

    20. oktobar 2021 | 17:07

    A пре 22сата корона дрема, после се буди и креће у акцију. Ово што нам раде секоси са здравим разумом. 1. По ком члану у уставу републике Србије стоји да смо дужни да своја лична документа дајемо на увид сем припадницима министарства умутрашњих послова?

  • Igor pfc

    20. oktobar 2021 | 17:13

    Ne priznajem tu odluku i nikada neću nositi propusnicu, posledice me ne zanimaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA