≫ 

Pre 80 godina u decu su uperene puške: U Kragujevcu je tada streljano 300 đaka i nastavnika

Među streljanima su bila deca od petog do osmog razreda

  • 6

U Srbiji se danas obeležava Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, na dan kada su pre 80 godina nemačke okupacione snage u Kragujevcu streljale oko 3.000 nedužnih civila, među kojima je ubijeno i 300 đaka i nastavnika Muške gimnazije.

Pomenu u Šumaricama u Kragujevcu će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kod spomenika streljanim đacima i nastavnicima. Moleban će početi u 10.30, a u 11.00 će biti održan Veliki školski čas, muzičko-scenski program, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Tog 21. oktobra 1941. godine, nemački okupator je u znak odmazde streljao srpske civile.

Povod za streljanje bili su nemački gubici u borbi sa jedinicama pokreta otpora 16. oktobra, na putu Kragujevac - Gornji Milanovac.

Nacisti su tada imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika, a na osnovu naredbe nemačkog generala Franca Bemea od 10. oktobra, za jednog ubijenog Nemca streljaće se 100 Srba, dok će za ranjenog biti ubijeno 50.

Odmazda je prvo izvedena 19. oktobra u okolnim selima, 20. oktobra je počela u Kragujevcu, a 21. oktobra đaci viših razreda gimnazije su odvedeni i ubijeni.

Među njima su bila deca od petog do osmog razreda.

Prvo sećanje na žrtve zločina održano je 1944. godine, a spomen park Kragujevački oktobar osnovan je 1953. godine sa ciljem da očuva uspomenu na ubijene, da neguje kulturu sećanja i širi ideju mira i tolerancije kroz razne memorijalne i umetničke manifestacije.

Veliki školski čas pored spomenika streljanim đacima i nastavnicima održava se od 1971. godine.

Video: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    21. oktobar 2021 | 09:29

    Ja kada bi bio predsednik ili Ministar spoljnih poslova svakog Švabu koji bi dolazio u zvaničnu posetu, bi dočekivao u Kragujevcu uz obaveznu posetu Šumaricama i stradalištu pre bilo kakvih razgovora.Ovo je dan kada država treba da proglasi kao dan žalosti svake godine, a ne da o tome bude jedan mali članak na portalu.

  • SRB

    21. oktobar 2021 | 09:44

    Nek je vecna slava svim stradalim nasim srbima.

  • Ja

    21. oktobar 2021 | 09:40

    🙏🙏🙏😪😪😪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA