≫ 

Troje dece i dalje je na respiratoru, dva mališana su se šlogirala

U utorak je, podsećamo, u Kruševcu umro i šesnaestogodišnji dečak zaražen koronom

  • 14
dete deca korona virus

foto-ilustracija: pixabay.com

Zdravstveno stanje troje dece koja se zbog kovida nalaze na respiratoru u Institutu za majku i dete i dalje je nepromenjeno, odnosno ona su i dalje životno ugrožena, rekao je za Kurir prof. dr Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta.

U Institutu se, podsetimo, na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji nalaze petomesečna beba, devojčica od 16 godina i dečak star 17 godina.

- Stanje je nepromenjeno. Nije dobro, deca su i dalje životno ugrožena. Povremeno ima nekih dnevnih poboljšanja, ali onda i pogoršanja. Dosta je teško. Devojčica od 16 godina je već skoro dve nedelje na respiratoru, a, nažalost, dužina trajanja te mehaničke ventilacije i sa svoje strane ima neki loš prognostički značaj - objašnjava dr Vukomanović i dodaje da oporavak kod sva tri deteta, nažalost, ide jako sporo.

Dr Vukomanović ističe i da u prethodnim pikovima obolevanja od korona virusa nije bilo tako teških pacijenata.

U utorak je, inače, u Kruševcu umro i šesnaestogodišnji dečak zaražen koronom. Njegovo telo je poslato na obdukciju, a dr Vukomanović kaže da je ispoljavanje bolesti vrlo raznoliko, te da kada se pacijent razboli može doći do raznih komplikacija:

- Imali smo na institutu dva deteta koja su imala šlog. Dvogodišnji dečak je imao tromb u srcu, a srce je naizgled bilo potpuno zdravo. Tromb se otkačio i otišao u mozak. Jedna devojčica se šlogirala tako što se tromb verovatno stvorio u krvnim sudovima mozga zbog oštećenja unutrašnjeg zida, tzv. endotela krvnih sudova. Teško je predvideti šta može da se desi. Ispoljavanje bolesti je vrlo raznoliko i svašta može da se očekuje - upozorava on.

Video: U Dragiši Mišoviću 5 beba mlađih od mesec dana zaraženo Kovidom: Najmlađa je stara samo 6 dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeca

    21. oktobar 2021 | 08:29

    Deca i dalje idu u skole...pa sta cekate zatvarajte skole, onlajn nastava

  • Pile

    21. oktobar 2021 | 08:28

    Znate li zasto? Mi odrasli smontrebali svi da se vakcinisemo unpar meseci, svi 80% i ne samo Srbija cela planeta, ovako imate priliku da gledate Covid u mutiranoj varijanti koja na zalost sad posle 2 godine ubija i decu. To je prava i jedina ista. Surova, ne zelite da priznate znam, ali je tako.

  • Kata

    21. oktobar 2021 | 08:13

    To se znalo od prvih meseci - da kovid izaziva zgrusavanje krvi. Ugrušak može da se stvori bilo gde i da ode bilo gde. To ne shvataju ovi što im je kovid jednodnevna prehladica. Ej, deca se šlogiraju, deca. Tu decu je trebalo naučiti merama prevencije. Kad uđu u gradski prevoz, maske nema, pa im tačno vidiš nadmeni osmeh i stav "Vidi, ovce, nose maske. Meni virus ne može ništa". Posle se čudimo, a apsolutni minimum da se zaštite nisu preduzeli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA