≫ 

Ispovest Srećka, ranjenog na KiM: Pucali su na sve, gledao sam gde su mi žena i dete

- Njihovi meci i rane ne bole ni mene, ni moju braću. Nije to ništa, ali daće Bog da se zbog naše dece sredi situacija - rekao je Srećko

  • 0
Petar Petković poseta Srećko Sofronijević Foto: Kancelarija za KiM

Srećko Sofronijević (36) iz Zvečana ranjen je 13. oktobra nakon što su pripadnici policije lažne države Kosovo otvorili vatru na narod koji se okupio da odbrani svoj grad. On se prisetio šta se dogodilo kada su kada su pripadnici ROSU sa dugim cevima i drugim naoružanjem nasrnuli na Srbe u Rudaru kod Zvečana i u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

U tom navodnom lovu na krijumčarenu robu, Sofronijević je zadobio prostrelnu ranu u predelu leđa, prelom lopatice i rebara, a metak je prošao pored vitalnih krvnih sudova na vratu.

Srećko je rekao da je policija ROSU pucala na sve, i da se to dogodilo nakon što je otišao po sina u školu.

- Toga dana, kada su specijalci ROSU upali na sever Kosmeta, pozvala me je supruga koja je bila izbezumljena od pucnjave i šok-bombi i zato što nam je kuća bila puna suzavca. Imamo dvoje dece, kćerkica je bila kod kuće sa suprugom, a ja sam krenuo po sina u školu. Pošao sam niz ulicu i tada sam ranjen. Oni su pucali sa svih strana. Pucali su nasumice i po deci, i po starima, iako za tim nije bilo potrebe. Gledao sam samo gde su mi supruga i dete - priča Sofronijević, prenose Novosti.rs.

Hitno je operisan u KBC u Kosovskoj Mitrovici, potom zbrinut na odeljenju intenzivne nege, a onda prebačen za Beograd. I dok se oporavlja u beogradskom Urgentnom centru, gde ga je juče posetio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, Srećko se zahvaljuje na brizi svojoj državi i predsedniku Vučiću, Kancelariji za KiM, svojoj braći sa severa Kosmeta, lekarima i medicinskom osoblju u Kosovskoj Mitrovici i Beogradu.

Uprkos teškim ranama koje je zadobio, Sofronijević je rešen da ostane u Rudaru kod Zvečana, kaže da je to njegovo selo, da mu je tu sve što ima - porodica, rođaci, očevina.

- Imam 36 godina i ovako je bilo i tokom mog školovanja. Navikli smo, znamo da od njih ne možemo da očekujemo ništa bolje, ali ne možemo da dozvolimo da nam decu maltretiraju, da na njih pucaju, da ne mogu bez straha na ulicu da prošetaju psa. Njihovi meci i rane ne bole ni mene, ni moju braću. Nije to ništa, ali daće Bog da se zbog naše dece sredi situacija i da sve bude kako treba, jer mi imamo veru u našu državu - rekao je Srećko.

Petković je zahvalio Sofronijeviću na hrabrosti i istrajnosti, poželeo mu brz oporavak i povratak porodici.

- Nisi ti slučajno dobio ime Srećko. Jer, sreća je bila na tvojoj strani i u ovom slučaju. Ti si naš junak i nadam se da će tvoja rana biti poslednja koja će snaći naš narod, ali i bilo koga. Ovo ranjavanje je velika sramota međunarodne zajednice koja je podržala Kurtijevu akciju slanja specijalnih jedinica na sever - rekao je juče Petković.

On je naveo da je metak koji je Sofronijević primio bio namenjen čitavom srpskom narodu na severu KiM.

- Srećko je simbol stradanja srpskog naroda od terora - kazao je Petković.

Video: Rakić poručio Vučiću: Ako se ovo ponovo desi, branićemo se svim raspoloživim sredstvima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA