≫ 

Od ovog trenutka ne možete u kafanu bez kovid propusnice: Neki lokali skratili radno vreme do 22h

Plan je da mera bude proširena i na ostale objekte, kao i da traje tokom celog dana

  • 38
kovid propusnice sertifikat zeleni noćni klub diskoteka obezbeđenje

Foto-kolaž: Shutterstock, Tanjug/AP, Telegraf

Upravo sada u 22 sata na snagu je stupila najnovija odluka Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa i Vlade Srbije, na osnovu koje u ugostiteljskim objektima ne može da boravi niko ko nema zelenu kovid propusnicu.

Zelena kovid propusnica ustvari znači da ste ili vakcinisani protiv korona virusa, sedam meseci od druge, odnosno treće doze, da imate negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test na korona virus, ne stariji od 48 sati, ili da ste preležali virus u periodu do sedam meseci, odnosno 210 dana.

Takođe, doneta je odluka da će kovid propusnica biti validna i u slučaju pozitivnog testa na antitela (IgG), ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojini.

Od večeras su na terenu sve inspekcije, a dva dana vikenda biće iskorišćena za to da se isprati fukncionisanje sistema, te da se ugostiteljima daju smernice.

Od ponedeljka kreće kažnjavanje za nepridržavanje donetih mera.

Kako je prethodno rečeno, najveću odgovornost snosiće ugostiteljski objekti, a posebno će biti kontrolisan rad korona redara, koje mora da ima svako preduzeće sa više od troje zaposlenih.

Kazne za korona redare iznose 30.000 dinara, a ukoliko se utvrdi da je neko u lokalu zatečen bez kovid propusnice, to će biti odgovornost ugostitelja. Individualna odgovornost biće utvrđena u slučaju da je neko falsifikovao kovid propusnicu.

Inače, kovid propusnice se očitavaju na ulazu u lokal, uz pomoć aplikacije koja očitava QR kod - sa papira, tj. odštampanog digitalnog sertifikata, ili mobilnog telefona.

Zbog novonastale situacije, neki lokali su na društvenim mrežama već objavili da će od ove večeri raditi do 22 sata, otkad počinje primena mera. Pojedini klubovi organizovali su besplatno testiranje u saradnji sa laboratorijama.

 

Kako do kovid propusnice?

 

Kako možete da dođete do zelenog digitalnog sertifikata objašnjeno je na portalu eUprava. Prvo, potrebno je da budete registrovan i prijavljen korisnik portala.

 

Kada se prijavite, pojaviće vam se opcija "Pokreni uslugu". Kada kliknete na "Pokreni uslugu", prvo proverite podatke, potvrdite imejl adresu i za nekoliko minuta će vam biti poslat sertifikat. Ukoliko ne možete da preuzmete digitalni zeleni sertifikat elektronskim putem, možete ga zatražiti na šalterima pošta širom Srbije.

Inače, ovo je prva primena kovid propusnica, koje će prema najavi biti proširene na druge objekte, tako da u budućnosti neće važiti samo za apoteke i prehrambene prodavnice. Plan je da se koriste i preko dana - za koncerte, pozorišta, utakmice, tržne centre...

Video: Prvi snimci kontrole kovid propusnica: Tri atraktivne drugarice dobile upozorenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    23. oktobar 2021 | 22:16

    Posle 10 mogu samo u krevet da idem. A na vakcinu ništa i niko ne može da me natera.

  • Nema veze

    23. oktobar 2021 | 22:09

    Ja i dalje necu da se vakcinisem ☝

  • Samo iskreno

    23. oktobar 2021 | 22:03

    Ajde kuci korona radi od 22h

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA