≫ 

Od sinoć obavezne kovid propusnice, da li su legitimne?

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da su kovid propusnice legitimne mere za prevenciju širenja korona virusa i da ne predstavljaju diskriminaciju

  • 7
kovid propusnice sertifikat zeleni noćni klub diskoteka obezbeđenje Foto-kolaž: Shutterstock, Tanjug/AP, Telegraf

U Srbiji se od sinoć, od 22 sata, u ugostiteljske objekte može ući samo uz validnu kovid propusnicu. Kovid propusnice su neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru - restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima.

Sinoć su počele kontrole, a inspekcija je na terenu nailazila i na propuste, za koje veruju da bi mogli da budu ispravljeni do ponedeljka, kada će početi i kažnjavanje. Većina je, rekli su nadležni za Telegraf.rs, kod sebe imala nekakav dokument koji bi posvedočio o tome da su vakcinisani ili da nisu zaraženi, međutim, to nije bio digitalni sertifikat sa sajta eUprave.

Naime, neki od posetilaca lokala kod sebe su imali potvrdu o vakcinaciji ili dokaz o negativnom testu, što je, sugerišu iz komunalne milicije, znak da nisu u potpunosti shvatili novu odluku, te da se umesto kovid sertifikata ne mogu korisiti ostali slični dokumenti.

I dok je većina građana ispoštovala meru, bilo je i onih koji su protestovali zbog uvođenja kovid propusnica.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da su kovid propusnice legitimne mere za prevenciju širenja korona virusa i da ne predstavljaju diskriminaciju.

- Država ima legitimno pravo da sprovodi mere za zaštitu zdravlja stanovništva, u ovom slučaju se radi o velikoj ugroženosti svih nas od širenja virusa i ta borba i dalje traje. I kao što je vakcinacija legitimna mera zaštite, tako su i ograničenja i zahtevanje posebnih ulazaka u zatvorene objekte, kao u ovom slučaju, legitimne - rekla je Brankica Janković.

Ona kaže da, kad sa pravnog stanovništa postoji obaveza države da pruži zaštitu i da zaštiti javno zdravlje kao što je sada slučaj, država ima pravo da uvodi ovakve mere. Janković dodaje da može da se dogodi pojedinačni slučaj diskriminacije, i da građani tada mogu da se obrate za pomoć.

- Imamo ljude koji ne mogu da prime vakcinu, i u tom slučaju može doći do diskriminacije i u tom slučaju građanin može da nam se obrati - ističe Janković.

Ona je rekla da kriza dugo traje, ali napominje da država mora da preduzima mere.

- Mislim da je krajnje vreme da sprovodimo sve mere. Mislim da ćemo morati da idemo i na restriktivnije mere. Uvek je bitno da su te mere srazmerne, razumne i proporcijalne - napominje Janković.

Janković je istakla i da nije samo država obavezna da štiti javno zdravlje, već da smo i mi kao pojedinci u obavezi da to činimo.

- Pokazalo se da vakcina štiti od obolevanja i zaista je krajnje vreme da svi damo svoj doprinos - zaključila je Janković.

Video: Prvi izlazak sa kovid propusnicama: Telegraf u patroli sa komunalnom milicijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex

    24. oktobar 2021 | 09:42

    Znači uslov je i da se ima i android telefon 😅

  • Narod

    24. oktobar 2021 | 10:17

    Nema od toga nista. 1000%.

  • Samo JA

    24. oktobar 2021 | 12:06

    Kaze ,,pokazalo se da vakcina stiti...,,a mnogo vise obolelih nego prosle godine. Moze im se da nas zaj....u.Oni su podeli ovaj narod na vakcinase i antivakcinase...Antivakcinas je osoba koja nije primila nijednu,ali bas nijednu vakcinu od rodjenja?! Narod je samo sumnjicav u vezi ove vakcine.Od pocetka:nepoznat virus,nista ne znaju o njemu,imaju gotove testove za tako nepoznati virus,god.dana posle imaju i vakcinu...koja nije ispitana na zivotinjama?! Smrtonosni virus..zastita maska???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA