Sa koronom se u Mišoviću bori 28 mališana: Na intenzivnoj devojčica iz Zvečanske, cela bolnica brine o njoj

Dr Olivera Ostojić ističe da je delta soj mnogo virulentniji za decu

  • 1
KBC Dragiša Mišović Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na dečjem odeljenju bolnice "Dr Dragiša Mišović" protiv virusa korona trenutno se bori 28 pacijenata. Najmlađa među njima je beba koja ima svega 21 dan. Novopečeni roditelji dolaze uplašeni, jer znaju da su se u ovom talasu javljale komplikacije čak i kod najmlađih.

- Ono što je trenutna karakteristika, u ovom talasu, jeste mnogo beba do mesec dana, koje na lečenje dolaze u pratnji mama koje su isto tako zaražene. Na sreću, većina njih dolazi sa lakšom kliničkom slikom. Ipak, u poslednjih 10 dana smo imali dve bebe sa teškom slikom koje su prebačene u "Tiršovu" - objašnjava za Novosti dr Olivera Ostojić, načelnica dečje bolnice KBC "Dr Dragiša Mišović".

Bilo je i situacija, otkriva dr Ostojić, kada su porodilje zbog pogoršanja prebacivali u kovid za odrasle dok su bebe ostajale na dečjem. Starija deca su bez pratnje, pa im odsustvo roditelja nadomešćuje boravak u sobi sa drugom decom sličnog uzrasta.

- Delta soj je mnogo virulentniji za decu. Ukoliko se stanje pogorša, šaljemo ih u tercijarnu ustanovu - objašnjava doktorka.

Dr Ostojić objašnjava da je epidemija sada uzela maha i da nije moguće na najbolji način izolovati decu pogotovo kada su u kolektivu.

- Do ovog talasa imali smo dosta dobro iskustvo sa mlađom decom, ali se situacija promenila. Preporuka je roditeljima da svakako decu ne šalju u vrtić kada su pozitivni, jer mališani mogu da budu asimptomatski ili sa blažim simptomima koji se u prvim danima ne prepoznaju, a da zaraze drugu decu - navodi dr Ostojić.

Jedini pacijent na odeljenju intenzivne nege je devojčica koja je sa pozitivnim testom stigla iz Zvečanske. O detetu bez roditelja kao o svom brine celokupno osoblje "Mišovića".

- Stabilno je. Na intenzivnoj je, jer je sama, bez pratnje. Ovde je učestalije prisustvo sestre. Ne možemo da je ostavimo po sobama gde su starija deca bez pratnje - kaže medicinska sestra Zorica Radošević.

Medicinske sestre su tu da budu kovid i patronažne sestre i deci, koliko mogu, olakšaju boravak u bolnici.

- Iako smo navikli da radimo sa decom, sada imamo i bebe do mesec dana starosti, sa čim se ranije nismo susretali. Zato nam dolaze i kolege sa neonatologije da pripomognu oko previjanja pupka i nekih drugih stvari koje su bitne za bebu u prvim danima. Ovde se one leče i rastu - kaže sestra.

Video: Direktor GAK Višegradska o povećanom broju rađanja beba i korona virusu kod njih i trudnica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoka

    25. oktobar 2021 | 08:15

    U Leskovcu , u svim organima drzabne i lokalne vlasi se ne postuju mere epidemioloske zastite. U opstinskoj upravi grada niko od uposljenika ne nosi maske i ne drzi propisanu distancu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA