≫ 

Od danas izmenjen režim rada škola u 4 grada: Odluka o onlajn nastavi za sve možda ove nedelje

Više od 20 odsto pozitivnih na korona virus u Srbiji ima manje od 20 godina

  • 6
HR sektor, usluga, zdravstvo i obrazovanje su oblasti kojima dominiraju žene

Foto: Shutterstock

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava, od danas primenjuje u srednjim školama u Beogradu, Vrnjačkoj Banji, Nišu i Šapcu.

To znači da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem nastave u školama i onaljn nastave, a odeljenja su podeljena u grupe.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

- U Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola (Tim za škole) su uključeni predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja, epidemiolozi i stručnjaci u oblasti higijene Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u skladu sa Zaključkom Kriznog štaba. Od kako je školska godina otpočela, Tim se sastajao 11 puta i njegov zadatak je da razmatra, po potrebi konsultuje doktore - članove Kriznog štaba, i donosi odluke o eventualnoj promeni modela nastave na nivou neke jedinice lokalne samouprave, ukoliko parametri na osnovu više od 10 pokazatelja, takođe utvrđenih na sednici Kriznog štaba 24. avgusta, pokažu da je došlo do određenog pogoršanja situacije na nivou konkretne opštine ili grada, odnosno na nivou određene škole - navedeno je u saopštenju ministarstva od 23. oktobra.

Nakon sednice Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, koja je održana u sredu, moglo se čuti da se razmatra da svi ulenici oređu na onlajn nastavu makar na 1o dana.

Tim povodom u nadležnom ministarstvu su rekli da "odluka o uvođenju onlajn nastave na teritoriji cele Srbije jeste spomenuta na prethodnoj sednici Kriznog štaba, ali ona nije doneta". Napominju da je Tim za škole sagledao sve pokazatelje i doneo odluku o uvođenju kombinovanog modela nastave u srednjim školama u četiri lokalne samouprave za narednu nedelju.

- Eventualna odluka o uvođenju onlajn nastave u svim školama Srbije na sastanku Tima za škole bi mogla biti doneta isključivo u slučaju da parametri pokažu znatno pogoršanje u svim jedinicama lokalne samouprave - saopšteno je:

- Ovonedeljna analiza govori da je samo u 136 (11 odsto) osnovnih škola procenat zaraženih učenika iznad 1,5 odsto i da u 466 (39 odsto) nije bilo nijednog zaraženog učenika u prethodnoj nedelji, dok je 169 (14 odsto) škola prijavilo samo po jedan slučaj. Kod srednjih škola, procenat inficiranih učenika veći od 1,5 odsto registrovan je u 85 (16 odsto). Istovremeno, u 99 (19 odsto) srednjih škola nema pozitivnih u prethodnoj nedelji, a u 81 (15 odsto) školi je prijavljen po jedan slučaj.

Krizni štab

Foto: ATA Images

Istog dana nešto ranije epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović kazao je da je medicinski deo Kriznog štaba podržao kolege pedijatre koji su predložili barem desetodnevni onlajn sistem za sve škole, a zbog toga što više od 20 odsto pozitivnih ima manje od 20 godina, te što to znači da tu grupaciju čine osnovci i srednjoškolci.

- Skrećemo pažnju da podaci kojima raspolažemo nisu potpuni i da je situacija na terenu drugačija jer se ne testiraju sva deca. Ne prijavljuje se sve za šta je jasno da su obolela deca, tako da smo u situaciji da moramo da tvrdimo da ima više obolelih nego što je zvanično prijavljeno, to može da bude i duplo više - rekao je Tiodorović.

Video: Da li će škole preći na online nastavu: Ružić tvrdi da situacija nije alarmantna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera

    25. oktobar 2021 | 07:09

    Ja nisam danas poslao decu u skolu jedno je pozitivno dvoje nemaju simptome necu ugrozavam ostalu decu, eto sam sam sebi krizni stab ,kad smo svi prepusteni sami sebi...

  • Natasa

    25. oktobar 2021 | 07:38

    Kod mog sina u osnovnoj skoli od 21 daka u razredu dolazi 8 dece, ostali su zarazeni ili u izolaciji. Profesori su zarazeni. Tek toliko da je mali broj dece zarazen, koje skole kontrolisu, one pi selima gde 5 dece cini skolu? Sramota?!

  • xxx

    25. oktobar 2021 | 08:12

    Smejurija,svi on line!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA