≫ 

Posle dužeg vremena: Jedan donor spasao 3 života u Srbiji, Zoran dočekao jetru

U ovom trenutku na transplantaciju srca, jetre, pluća, u Srbiji čeka više od 2.000 pacijenata

  • 0
Zoran Cerović Zoran Cerović / RTS Printscreen

Posle pauze od osam meseci, a za transplantaciju srca posle pauze od godinu i po dana, nedavno su u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije spasena i produžena tri života. Zahvaljujući jednom "da" porodice donora, urađene su transplantacije jetre, bubrega i srca.

Zoran Cerović je na transplantaciju jetre čekao tri godine. Imao je urođene ožiljke na jetri, koji su prouzrokovali cirozu, a u prethodnih godinu dana čak dva puta je bio hospitalizovan, jer je prokrvario i život mu je bio ugrožen, piše RTS.

- Treća sreća se ispostavila tačna. Prošlo je sedam dana, presrećan sam, hteo bih da se zahvalim porodici donora, kompletnom osoblju klinike i zadovoljan sam, pokretan sam, nemam bolove, spašen sam. Želim da ojačam i kreće novi život - navodi Cerović.

Nedaleko od Zoranove sobe, u Jedinici za intenzivno lečenje Odeljenja za transplanatciju bubrega leži tridesetdvogodišnji Danilo Obućina.

- Pre sedam dana sam dobio novu šansu za normalan život bukvalno, nisam ni slutio da će biti ovde, pokrenuo sam proces transplantacije za Tursku, nisam mislio da će brzo da dođe, da sve legne na svoje. Nisam bio svestan da ću ja biti taj, uvek ima više kandidata, ali sam ja bio najkompatibilniji sa donorom - navodi Danilo Obućina.

Danilo Obućina Danilo Obućina / RTS Printscreen

"Bez porodica donora ništa ne bi bilo moguće"

Doktorka Nataša Petrović, anesteziolog u timu za transplantaciju jetre Urgentnog centra, navodi da su izuzetno zahvalni porodicama donora jer bez njih ništa ne bi bilo moguće.

- Mi smo izuzetno zahvalni porodicama donora jer ta njihova odluka, a to je sigurno odluka velikog srca, jer ta odluka predstavlja početak za naše pacijente, i nadu za naše pacijente u jedan bolji i dugovečniji život - navodi Petrović.

Pacijent koji je dobio novo srce je malo stariji i njegovo zdravstveno stanje je i pre transplantacije bilo izuzetno teško, pa se lekari nadaju da će uspeti da dobije tu važnu životnu bitku.

- Problemi su multiplikovani u vreme korone, u vreme ove najveće nevolje koje je zadesila i zdravstvene sisteme širom sveta. Imate probleme na svim tačkama te skale, od identifikovanja bolesnika, dostupnosti zdravstvene službe najbolesnijim ljudima, pa do toga da ljudi budu obrađeni za transplantaciju, dođu do transplantacionih centara, i na kraju imate i problem dostupnosti procedure, donora i mogućnosti da proceduru uradite. Mi smo spremni uvek za transplantaciju - navodi prof. dr Svetozar Putnik.

Na transplantaciju čeka više od 2.000 pacijenata

Doktorka Nataša Petrović navodi da se maksimalno trude da i u periodu epidemije nastave sa procesom transplatacije.

Nataša Petrović Nataša Petrović / RTS Printscreen

- Ne odustajemo od naših pacijenata koji su na listi koji gledaju u nas kao svoj poslednji spas, trudimo se zaista maksimalno da i u ovim nenormalnim uslovima, nastavimo priču darivanja organa i transplantacije, i kada se to konačno realizuje, a toga je malo bilo u periodu epidemije, onda smo mi srećni, i moram reći u svakom smislu ulažemo krajnje napore i organizacione i ljudske da ovo sve realizujemo - navodi Petrovićeva.

U ovom trenutku na transplantaciju srca, jetre, pluća, u Srbiji čeka više od 2.000 pacijenata, a mnogo su veće šanse da vam tokom života zatreba transplantacija nego da budete potencijalni donor.

Video: Jedan donor spasao je četiri života

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA