≫ 

Najbizarnije stvari koje radimo s maskama: 5 gadnih navika kojima se virusi raduju

Postoji samo jedan ispravan način nošenja maske

  • 11
Maska

Foto: Pixabay

Maske koje nas štite od korona virusa ne bi trebalo baš nositi ceo dan, odnosno, trebalo bi ih menjati, stavljati ih čistim rukama, lagano, ne dodirivati ih, ne skidati... Ali, u praksi često kršimo ova pravila i tako sebe izlažemo opasnosti - i to ne samo od korone!

Ovo su najbizarniji načini kontaminiranja - prljanja maski. Nećete biti kažnjeni za ovo, ali razmislite koliko je to što radite opasno, pre svega po vas.

Prljavi poljubac

 

"Jaoj, nemam masku" - čuje se uzvik momka ispred jedne prodavnice. Drugar mu baca svoju masku "Evo ti, al koristio je i Vlada da znaš" (smeh).

Ova grupa mladića očigledno masku posmatra samo kao obavezu, a ne kao zaštitu. Naprotiv, u jeku epidemije rizikuju da ekspresno jedni drugima prenesu koronu. I ne samo koronu, već i grip, kijavicu, žvale, mononukleozu - spektar je širok.

Pretpostavljamo da ne bi baš pristali da razmenjuju telesne tečnosti poljupcem, kao što to rade kapljicama koje ostavljaju na maski.

Ovo može da se dogodi i neplanirano - dobo pazite gde ostavljate svoju masku i da je ne pomešate sa tuđom. Možete i da je označite na neki način...

zatvorenik korona u zatvoru bolest rešetke maska

Foto: Shutterstock

Olinjala maska

 

Neki ljudi toliko su štedljivi da, čini se, nedeljama ne menjaju svoju masku.

To se odmah vidi - maska olinja, raščerupaju se sitna vlakna, a zaštita postaje sve tanja i gotovo prozirna.

Ovo nije samo bizarno, već definitivno nehigijenski.

Umuljana maska

 

Masku kao obavezu smatraju i oni koji je "muljaju" po džepu ili, još gore, novčaniku. Među prljavim parama tako se trlja maska koju ćete staviti na lice.

Da li biste zalepili novac preko svojih usta?

Klizna ili mišić maska

 

Maska koja klizi malo po bradi, malo po ustima i nosu, nosi rizik da sama postane prenosilac zaraze, jer su ruke kojima je dodirujemo potencijalno kontaminirane.

Ali, postoji i gora varijanta - da maska klizi po podlaktici i nadlaktici. Tako maska postaje svojevrsni modni detalj, uvek je pri ruci, ali - nema nikakvog efekta za sprečavanje zarate.

Njome možete istaći i svoje bicepse, svi će gledati u njih.

Ustajala maska

 

Postoje maske koje nosimo, a potom ih zaturimo - u odeljak na automobilskim vratima, u razne fioke, na police... Maska biva zaboravljena, na nju počinje da pada prašina, a onda je u nedostatku neke druge ponovo dohvatite i iskoristite.

Možda nije puna virusa, ali grinje su u njoj napravile pravo carstvo.

Video: Najgori neprijatelji virusa su dijamanti: Zlatar napravio masku vrednu 10 miliona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D

    27. oktobar 2021 | 09:51

    Jel to znači da detetu koje ima 6,7 časova treba da šaljemo po 3 maske dnevno,ljudima koji rade 8 do 10 sati dnevno po 4,plus za povratak i odlazak s posla?Ne treba rszmenjivati sa drugima ali da li stvarno neko misli da su dečije ruke besprekorno čiste u svakom trenutku i da oni moraju da znaju na koliko tačno da je menjaju i da je pri tom ne dodiruju sa svih strana.

  • ime

    27. oktobar 2021 | 10:31

    Pa nosimo je jer je obaveza. Nosim je u dzepu stavim kad bas mora. Posto je to 5 min u prodavnici ili negde vratim je u dzep. A imam umi u kolima, svakoj jakni inace uvrk zaboravim posto je neprirodno stavljati nesto preko usta sto i samo na kutiji kaze da ne stiti od virusa, ali ajde necu radnicima da pravim problem jer nisu ni oni krivi za glupa pravila vidim i oni nose na bradi-ko ce da se gusi ceo dan

  • Cv

    27. oktobar 2021 | 10:26

    Nosio sam masku stalno i zarazio se tako da nema pravila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA