≫ 

Zašto je Kona pogodilo što su ga na protestu nazvali "dr Mengele": "On je bio lekar zločinac"

Dr Jozef Mengele je bio nacistički lekar koji je stekao nadimak "Anđeo smrti" zbog svog rada u Aušvicu i drugim koncentracionim logorima

U toku sinoćnjeg protesta protiv kovid propusnica, nekoliko desetina protivnika vakcinacije se okupilo u Beogradu ispred zgrade u kojoj živi dr Predrag Kon, član Kriznog štaba. Masa je počela da skandira: "Uhapsite Kona! Uhapsite Kona!". Čuli su se i povici "ustaše" i "Mengele".

Predrag Kon rekao je za Telegraf.rs da "borcima za ljudska prava" sve može oprostiti, ali ne i Mengela.

- Što se tiče tih nazovi boraca za ljudska prava, mogu da im kažem da proces ustanovljavanja da nema ničega protiv ljudskih prava. Trajao je više od dva meseca proces do uvođenja kovid propusnica. Drugo, u skandiranju su me nazvali ustašom, to veze sa mnom nema. Da ne bih produbljivao i upao u zamku i govorio o svom poreklu, to neću. Sa druge strane, rekli su da sam zlikovac. Ja nisam zlikovac, čovek sam koji radi u interesu naroda, a zlikovac je virus i svako ko se bori protiv ovih mera zapravo pomaže virus, pomaže zlikovcu. I to je poruka za narod Srbije, da veruje nauci, veruje vakcinaciji i da se vakciniše. To je pravi odabir.

- Dalje su oni pominjali da treba da me uhapse. Ne vidim razlog da treba da me uhapse. Ja radim samo svoj posao. Sa druge strane, da li ima razloga da neko drugi bude uhapšen koji narušava tako bezbednost u delu grada, to je za neke druge da se pitaju. I ovo što ste rekli da me porede sa najgorim nacističkim zločincem lekarom koji je sprovodio eksperimente, to jednostavno ne mogu da oprostim jer je to takva gnusna neistina. No, pogotovo što se zna da sam Jevrejin deklarisan, to je nešto što je gadno i ljigavo, da je i za njih previše. Narod, nadam se, neće da se povede za ovakvim ljudima i da se ne vakciniše. To je najvažnije od svega. To ne sme da utiče na vakcinaciju i ne sme se dozvoliti ljudima koji jednostavno ne znaju šta rade, da deluju na građane i stanovništvo Srbije - rekao je dr Kon za Telegraf.rs.

Na pitanje da li smatra da mu posle svega treba obezbeđenje, rekao je da to treba da procene neki drugi.

- Ja, iskreno, do sada nisam osećao neki strah. Ne osećam ga ni sada. Mislim da su to ljudi koji potpuno pogrešno misle, želim im sve najbolje, ali im za stvari koje su izrekli neću oprostiti, povezujući me sa Mengelom - istakao je dr Kon.

Ko je bio dr Mengele

 

Dr Jozef Mengele je bio nacistički lekar koji je stekao nadimak "Anđeo smrti" zbog svog rada u Aušvicu i drugim koncentracionim logorima. Vršio je medicinske eksperimente na ljudima, a bio je zadužen i za organizaciju logora: u gasne komore oterao je 400.000 ljudi, kao i Adolf Ajhman. U Aušvicu je činio razne neetičke eksperimente sumnjive naučne vrednosti. Bio je i u drugim logorima. Pobegao je vatikanskim pacovskim kanalima u Argentinu, gde je živeo do kraja svog života. Nikad se nije pokajao za svoje zločine, koliko je poznato.

Mengele i drugi lekari nisu lečili zatvorenike, već su nadgledali rad lekara-zatvorenika koji su bili primorani da rade u logorskoj medicinskoj službi. Mengele je jednom nedeljno posećivao bolničke barake i slao u gasne komore sve zatvorenike koji ne bi ozdravili posle dve nedelje u krevetu. Takođe je bio član tima lekara odgovornih za nadzor primene ciklona B, pesticida na bazi cijanida koji se koristio da ubija ljude u gasnim komorama u Birkenauu. Služio je u ovom svojstvu u gasnim komorama lociranim u krematorijumima IV i V.

Video: Kon upozorava: Nema dileme da će nas zatvoriti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitanje:

    26. oktobar 2021 | 11:09

    Pošrovani dr. Kon, zašto ste dozvolili od proleća (da oko 100000 indijaca) prodefiluje Srbijom (po 14 dana kovid turizma)? Najlešće su odsedali u hostelima (stambene zgrade), nisu se pridržavali mera i zaražavali su nas. Nisam ja bila u Indiji, već oni u hostelu (stan do mog), iako tri puta vakcinisana, obolela sam sa ne baš lakom kliničkom slikom, 9 dana u bolnici, sa prejakim antibioticima, posle tri vakcine. To je vaša odgovornost dr. Kon.

  • Srbin

    26. oktobar 2021 | 11:08

    Pa sta su pogresili, kada neko moze da propagira vakcine koje nisu ispitane a ni sigurne sta drugo moze biti.

  • Licemerka

    26. oktobar 2021 | 10:57

    NAROD JE UVEK U PRAVU!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA