≫ 

Još jedna beba stavljena na respirator u Tiršovoj: Stabilno je, ali vitalno ugrožena

Dnevno imamo između 10 i 15 odsto inficirane dece u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida

  • 2
Inkubator za bebe, beba, Tiršova - Univerzitetska dečja klinika, bolnica Foto: Milena Đorđević

Doktorka Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj rekla je da su na respiratoru dve bebe, koje su stabilno, ali su vitalno ugražene i obe su se zarazile kod kuće. Što je veći broj inficiranih u opštoj populaciji, veća je šansa da se pojave i teži slučajevi kod dece, navela je doktorka.

U ovom talasu korona virus pokazuje da niko nije pošteđen, pa ni deca i bebe, iako se verovalo da se oni lakše bore sa infekcijom, situacija je sada nešto drugačija. U Kruševcu je nedavno preminuo šesnaestogodišnjak, i bebe su zaražene, a deca od 12 godina imaju upalu pluća.

Ipak, kako kažu lekari taj procenat, srećom, nije visok, ali je svakako alarm da je potrebna opreznost i odgovornost. Globalno se menja epidemiološka slika i sada je u svetu svaki četvrti inficirani virusom korona je dete.

Statistika kaže, da je sada, zavisno od dana, između 10 i 15 odsto inficirane dece u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida.

Doktorka Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj rekla je gostujući u Jutarnjem programu da u odnosu na pre godinu i po dana kada smo imali asimptomatske slučajeve kod dece, sada imamo veći priliv dece, a razlog tome je što su sojevi virusa infektivniji.

- Ranije je jedan zaraženi pacijent mogao da zarazi tri do četiri pacijenta, a sada jedan inficirani može da zarazi do devet drugih osoba - navela je doktorka Rsovac.

Prema njenim rečima, samim tim što je soj virusa virulentniji i infektivniji, a kako raste broj obolelih među opštom populacijom imamo više i zaražene dece, pa imamo i veću mogučnost da razviju bolest, čak i do najteže kliničke slike.

- Tiršova i Institut za majku i dete su dve ustanove u Beogranu da se zbrine dete koje ima najteži oblik kovida ili pridružene bolesti, a pozitivno je na koronavirus. Trenutno su na respiratoru dve bebe i naša borba za jednu traje duže od 10 dana, a za drugu 10 dana. Uspevamo da ih stabilizujemo, ali su vitalno ugražene - navela je Rsovac.

Dodala je da su se obe bebe zarazile kod kuće u petom, odnosno desetom danu života.

- Ovaj virus jeste resperitorni, ali ima kompleksan način koji deluje, dovodi do zapaljenja i na krvnim sudovima. Dešavaju se promene na krvnim sudovima u plućima i teške kliničke slika - objasnila je.

Napominje da je stav struke da deca koja imaju komorbiditete ili su hronični bubrežni bolesnici ili su imali kardiohiruške intervencije, kao i gojazna deca i ona sa dijabetesom, su podložnija da se inficiraju i imaju teži oblik bolesti.

Međutim, kako dodaje primer beba koje su na respiratoru, pokazuje da su podložni i oni koji nemaju razvijen imuni sistem.

- Veći je priliv dece koja stižu na pregled, imaju temperaturu, ranije su bili asimptomatski slučajevi. Srećom većina, za nedelju dana su zdrava, ali što je veći broj inficiranih, veća je šansa da se pojave i teži slučajevi - navela je doktorka Rsovac.

Na pitanje kada roditelji treba da odvedu dete kod lekara, doktorka kaže da kada se radi o bebama pri pojavi visoke temperature bebe moraju da se bode lekaru u prvom danu da ne bi dehidrirale, a stariji u prva dva, tri dana.

- Preporuka pedijatra, je da deca koja su napunila 12 godina mogu da se vakcinišu Fajzer vakcinom, u Americi je to za decu iznad šest godina. Sva deca posle indikacije pedijatra mogu da budu sigurni da mogu da prime vakcinu - napomenula je.

Prema njenom mišljenju, deca treba da se vakcinišu - kako ona sa komorbiditetima, tako i zdrava.

Video: Novorođenče sa simptomima kovida na respiratoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien/Budapest

    26. oktobar 2021 | 13:59

    Kako ovde nema antivaksera da pametuju...???...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA