≫ 

Dan rodne ravnopravnosti će se obeležavati 11. juna u Srbiji: Evo zašto je baš taj datum izabran

Ustanovljenje Dana rodne ravnopravnosti trebalo bi da doprinese podizanju svesti šire javnosti o važnosti rodne ravnopravnosti, kao preduslova za napredak celokupnog društva

  • 2
Muškarac i žena Foto: Pixabay

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Odluku o ustanovljavanju Dana rodne ravnopravnosti, koji će se obeležavati 11. juna svake godine.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost  Zorana Mihajlović kaže da je izabran 11. jun, dan kada je 1842. odobreno školovanje žena u Srbiji. Ukazom kneza Mihaila odobreno je Nataliji Petrović i Sofiji i Katarini Lekić da mogu da otvore školu za žensku decu.

Ustanovljenje Dana rodne ravnopravnosti trebalo bi da doprinese podizanju svesti šire javnosti o važnosti rodne ravnopravnosti, kao preduslova za napredak celokupnog društva.

- Formiranjem Koordinacionog tela pre sedam godina i uz novu, rodno odgovornu Vladu, poslali smo jasnu poruku da rodnu ravnopravnost i položaj žena u Srbiji želimo da unapredimo, kako bi i žene, kao i muškarci, imale jednake mogućnosti da rade, napreduju i žive. Predložila sam da se ustanovi nacionalni Dan rodne ravnopravnosti kako bi ova tema i zajednički napori za postizanje rodne ravnopravnosti bili vidljiviji - navela je Zorana Mihajlović u saopštenju.

Mihajlović kaže da je obrazovanje nežnijeg pola put ka kvalitetnijem društvu.

- Uz pravo glasa, obrazovanje devojčica i žena je siguran put ka boljem i kvalitetnijem životu - rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da se ustanovljavanjem Dana rodne ravnopravnosti doprinosi podizanju svesti o njenoj važnosti kao preduslova za napredak celokupnog društva i jednog od osnovnih vrednosti demokratske države.

Video: Mihajlović: Predložiću da se napravi javni registar nasilnika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundova osveta

    27. oktobar 2021 | 16:20

    Evo novog izgovora, sad je u pitanju napredak celokupnog drustva.Koliko je meni poznato, ne postoje rodovi vec polovi.Tako pise i na licnim dokumentima na primer.Mogu da budu samo dva pola, muski ili zenski.Dok rodova moze da bude ne nekoliko vec nekoliko desetina.Rod je politicka kategorija a pol prirodna.

  • Voljena zena

    27. oktobar 2021 | 19:17

    Ja taj dan necu slaviti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA