≫ 

Stiže 200.000 doza vakcine Moderna u Srbiju: Evo šta su studije do sada pokazale o njoj

Početkom jula kompanija Moderna je objavila novu studiju koja pokazuje da njihova vakcina pruža zaštitu i od delta soja virusa, koji je trenutno u fokusu

  • 9
Vakcina, moderna, fajzer

Foto: Tanjug/AP

Vlada Srbije prihvatila je donaciju Republike Poljske od 200.000 doza vakcine protiv bolesti Kovid-19 Spikevax (pod ranijim nazivom Moderna).

Predsednik Aleksandar Vučić je najavio prošlog meseca dolazak ove vakcine u Srbiju. 

- Mnoge sam, čini mi se uspeo da ubedim da se vakcinišu. Da uradim sve, ne mogu, ali apsolutno sam za vakcinaciju. Zato smo i obezbedili sve ove vakcine, a uskoro stiže i Moderna. Koja to zemlja ima? - izjavio je tada Vučić.

Tada je rekao da se za manje od godinu dana očekuje „super vakcina“, koja će da obuhvati ceo virus, da sve njegove varijante pokrije i da ima snažnije dejstvo koje do sad nismo uspeli da vidimo.

Spikevax, kao i Fajzer, je RNK vakcina, koja deluje tako što se u organizam ubaci genetski kod virusa i on počinje da proizvodi deo korona virusa na koji telo počinje da razvija odbrambeni sistem.

Kolika je efikasnost?

 

Prema podacima, koji su rezultat kliničkog ispitivanja, efikasnost Spikevax-a u prevenciji kovida-19, kod ljudi koji su primili obe doze je 94,1 odsto.

Prema studiji američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, jedna doza Spikevax-a vakcine efikasna je 80 odsto u prevenciji od infekcije korona virusom. Procenti su porasli na 90, dve nedelje posle druge doze, pokazala je studija u kojoj su učestvovali vakcinisani zdravstveni radnici.

Početkom jula kompanija Moderna je objavila novu studiju koja pokazuje da njihova vakcina pruža zaštitu i od delta soja virusa, koji je trenutno u fokusu.

- Dok se borimo da pobedimo epidemiju, važno je da idemo u korak sa virusom. Nastavljamo da proučavamo nove sojeve, prikupljamo i objavljujemo podatke, čim budu dostupni. Poslednji podaci su ohrabrujući i pokazuju da bi Spikevax vakcina trebalo da štiti i od novodetektovanih sojeva - rečeno je iz kompanije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrej

    27. oktobar 2021 | 17:00

    Toliko je dobra da je povučena u Švedskoj, Danskoj, Japanu i Norveškoj.

  • Đuro

    27. oktobar 2021 | 17:40

    Pokusni kunići

  • ljubica

    27. oktobar 2021 | 18:15

    A šta će nam? Necemo valjda mačiće i kučiće da vakcinišemo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA