≫ 

Stefan 10 godina radi kao oficir, a pored puške, njegovo drugo oružje sad je postala i četkica

Stefan svojim rukama stvara sve što mu je potrebno za njegovu slikarsku avanturu, od ramova pa sve do podloge

  • 0
Stefan Orlović, Čačak

Foto: RINA

Mladi oficir Stefan Orlović iz Čačka, pušku je zamenio četkicom za slikanje i svojim radovima prikazuje svet oko nas i kako ga on vidi. Ideja za nastanak slika ne manjka, to su jednostavni predmeti koji se koriste u svakodnevnom životu, kao i prelepi pejzaži koje pamti sa svojih putovanja.

Stefan već čitavu deceniju radi kao oficir vojske Srbije, a baš u jeku epidemije virusa korona pored primarnog zanimanja njegov slikarski talent došao je do izražaja i počeo je da stvara na slikarskom platnu i tako povratio dar koji je otkrio još u detinjstvu.

- Želja mi bila da tu kreativnost koju nosim u sebi podelim sa drugima, nikakava izvor zarade, ni interesa, isključivo želja da prenosim svoje lične impresije. Pretragom slika na interentu, pronašao sam način slikanja i shvatio da ja to mogu i nastavio sam da se usavršavam - priča za RINU mladi oficir.

Ovaj samouki umetnik slika uljanom tehnikom akrilnim bojama i tvrdi da mu je vojska pružila preciznost. Njegova najveća inspiracija prilikom slikanja je prikaz emocija na platnu, stil koji najviše voli je apstrakcija, jer to oslikava rad u određenom trenutku, a pri tom boje koje koristi nisu štetne po okolinu i razblažuju se vodom.

- Trudim se da izađem iz margina u slikarstvu, posebno kroz moje poznavanje inžinjerske grafike, nacrtne geometrije, lakše shvatam neke tehnike, kompozicije, linearnosti, ali otkrićem novih mogućnosti i načina slikanja, to predznanje mi značajno doprinosi tokom stvaranja - zapaža Stefan i dodaje da disciplina koju svakodnevno primenjuje i na koju je naučen značajno utiče na to da ima konstantnu želju i volju za usavršavanjem.

Stefan svojim rukama stvara sve što mu je potrebno za njegovu slikarsku avanturu, od ramova pa sve do podloge, sam zateže i radi preparaturu platna, a višak materijala od izrade ramova iskoristi za minijaturne drvene podloge na kojima slika. Njegova dela krase domove brojnih Čačana i zidove pojedinih ustanova.

- Svoje slike rado poklanjam svojim prijateljima povodom svečanosti na kojima prisustvujem, a moram da istaknem da sam jednu sliku poklonio i vrtiću u koji ide moj sin, kad je bilo obeleževanje Dečije nedelje, te sam na svoj skroman način dao doprinos tom događaju.

Stefanu, pored inspiracije punu podršku pruža i supruga Marina koja značajno učestvuje u njegovom radu kada je u pitanju izbor šta će slikati u određenom trenutku i kada je on sam u dilemi.

Inače, za Stefana oficira vojske četkica je glavno oružje kojim prenosi emociju i nastavlja da se usavršava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA