≫ 

Nekada najbolji igrač sveta sada pomaže i SMA deci: Škrbić doveo hirurge koji su već operisali njih desetoro

Operacije obavlja stručni tim iz Španije, o trošku države Srbije

  • 18
Dragan Škrbić operacija Foto: Marko Jovanović, Pixabay

U poslednjih nekoliko godina proslavljeni rukometaš Dragan Škrbić nebrojeno mnogo puta u Srbiju je doveo hirurge iz Španije, koji su obavili 112 teških operacija na kičmi. Od 112 pacijenata - 70 su bila deca. A od njih 70 - deset su deca koja boluju od spinalne mišićne atrofije (SMA). Tačnije, od 2018. godine, zahvaljujući Škrbićevoj saradnji sa ovim hirurzima, i mališani koji boluju od SMA i koji imaju neuromuskularnu skoliozu, dobili su novu šansu - da ih operišu stručnjaci i olakšaju im život, a da pritom njihovi roditelji ne plate operaciju.

Iako je posle sportskog penzionisanja vrlo brzo završio u operacionoj sali kako bi se edukovao i razvijao svoj život u smeru pomaganja pacijentima u Srbiji, kaže da se i dalje oseća kao da je samo rezervni igrač, koji profesionalce posmatra sa klupe. Ipak, ovaj rezervni igrač iza sebe ima 112 operacija, za koje je lično zaslužan.

Škrbić je pre nekoliko meseci, kao uvoznik i distributer medicinskih sredstava za ortopediju i neurohirurgiju (proteza za kolena, kukove, pločice za prelome, šrafova, sistema za operaciju kičme), napravio sporazum sa Udruženjem roditelja dece sa spinalnom mišićnom atrofijom, koji imaju probleme koji zahtevaju hirurške zahvate. Nakon jučerašnjeg sastanka sa ministrom zdravlja, Zlatiborom Lončarem, postignut je još jedan dogovor.

- Dogovor je da se u najkraćem mogućem roku skupi sva dokumentacija za decu, a onda će doći profesor Norberto Ventura i ta deca će biti operisana u Srbiji i dobiće najbolju moguću negu - poručio je Lončar.

Podsećamo, te teške i komplikovane operacije, sa materijalom i medicinskim sredstvima koje obezbedi Škrbić, izvode najbolji evropski i svetski hirurzi, a koje u Beograd, Novi Sad, Kragujevac, dovodi upravo on. Jedan od najčuvenijih hururga, Norberto Ventura, redovni je član Škrbićeve ekipe i on izvodi najteže operacije.

- Da nije došao profesor Ventura i njegovi saradnici, ti pacijenti bi morali da idu u inostranstvo. Ne samo da nismo maltretirali decu da idu u inostranstvo, nego su ostali ovde sa svojim roditeljima, a druga stvar je da smo obučavali i naše stručnjake za te operacije - rekao je nakon sastanka Lončar.

Lončar, takođe, navodi i podatak da je bilo dvoje dece koja su morala da se operišu na najboljoj dečijoj klinici koja postoji u Kataloniji kod profesora Venture, a da je trošak za to bio preko pola miliona evra.

- Sa druge strane, uz dolazak profesora Venture i materijala koji uvozi Škrbić, operacije koje smo radili kod nas nisu prelazile par desetina hiljada evra - istakao je ministar.

Detalje samog sporazuma sa Udruženjem roditelja dece sa spinalnom mišićnom atrofijom za Telegraf.rs otkrio je Dragan Škrbić.

- Potpisali smo sporazum o saradnji sa njima pre nekoliko meseci. Ponudili smo im hirurško rešenje za decu koja su u Udruženju. Dajemo naše resurse da se reši problem dece SMA. Prema podacima Udruženja, 64 njihove dece ima neuromuskularnu skoliozu, koja im otežava funkcionalnost i život. Operacija će im pomoći da normalno dišu, da nemaju ugrožene vitalne organe, i da vode život u nekim granicama koje im ta bolest dozvoljava. U petak je operisano dvoje dece u Novom Sadu, a koja boluju od SMA, a operisano je i dvoje dece iz Kragujevca - kaže Škrbić.

- Ministarstvo zdravlja je reklo da će podržati našu ideju i u najskorije vreme će se napraviti spisak dece, da se pregledaju i da se zakažu operacije, i da se urade sve te operacije o trošku države dodaje.

Operisana deca tip 1

Prema rečima predsednice udruženja "SMA Srbija" Olivere Jovović, četvoro nedavno operisane dece su tipovi 1.

- To su deca koja nikada ne bi bila operisana u Srbiji da nije bilo profesora Venture i tog dogovora, a suštinski, njima operacija znači život - kaže u razgovoru za Telegraf.rs ističući da je reč o maloletnicima, te da ne može govoriti o njihovom stanju posle operacije.

Ipak kaže da je reč o pacijentima koji su jako trpeli. Kao majka dečaka koji je i sam oboleo od tipa 1 spinalne mišićne atrofije, kaže da on još nije u toj grupi, ali da mnogi ne shvataju u kojoj je meri život pacijenata ugrožen, ponavljajući da se krivljenjem kičme gubi funkcija pluća.

Kaže i da nema precizan podatak o najmlađem operisanom pacijentu, ali da veruje da je reč o osmogodišnjem detetu.

- I ne preporučuje se operacija ranije, zbog njihove kilaže. Preporučljivo je da dođu do 20-ak kilograma, zbog anestezije - objašnjava Olivera.

Olivera i Matija Jovović Olivera Jovović sa sinom Matijom / wFoto: Olivera Jovović

Podsećajući na odrasle pacijente sa SMA, koji su, kaže, skrajnuti zbog rizika uvođenja u anesteziju i postoperativnog toka, ali koje udruženje neće zaboraviti, navodi primer odrasle devojke sa tipom 3, kojoj je operacija promenila život.

- Ona je u kolicima. Trpela je bol svakodnevno. Počela je da ga ignoriše i da živi s njim, a sad su se stvari promenile. Dobila je priliku da putuje, da provodi vreme sa svojim verenikom, da uživa... - navodi.

Posebna veza sa obolelima

Kako je ranije za Telegraf.rs ispričao Škrbić, sa svom decom se lično upoznao i sa njima razvio poseban odnos.

- Upoznao sam skoro sve pacijente. Kad god su oni dolazili, ja sam bio s njima, prevodio šta treba, učestvovao u dijagnostici, bio u sali mnogo puta, i na kraju ostao u kontaktu sa decom i roditeljima. Imam kod kuće rakije ni sam ne znam koliko litara, mogao bih da slavim slavu godinu dana svaki dan zato što doktori dobiju poklone od roditelja, a pošto uglavnom dolaze sa ručnim prtljagom, ne mogu to da ponesu, pa ostave meni.

Posebno je vezan za jednog pacijenta. Anđelu, sada devojku, koja završava srednju medicinsku školu, a koju je prvi put upoznao kada je imala 14 godina, i 14 kilograma.

- Sećam se devojčice Anđele, koja je imala 14 godina i 14 kilograma kad smo je upoznali. Trebalo je odmah da se operiše. Doktor Ventura je radio sa njom i kad je dostigla zadovoljavajući prag, operisana je i sve je bilo odlično. Pre toga je potpuno zavisila od roditelja. Kad vidim da ta devojčica sad završava srednju medicinsku školu, da je samostalna, odličan đak, naravno da sam ponosan na ekipu sa kojom radim - iskren je Škrbić.

U operacionoj sali svaka "utakmica" je finalna

- Kao što sam već rekao, medicina ima dosta sličnosti sa sportom, ali ono što je bilo iznenađenje za mene, za razliku od sporta gde smo imali prijateljske utakmice, pripremne, prvenstvene, pa bi usledilo finale, shvatio sam da je u operacionoj sali svaka utakmica finale. Kad vidim sad sve to što smo uradili, kad se čujem sa roditeljima ili kad vidim snimke kako je bilo pre, a kako je sad, to ne može da se poredi sa sportskim rezultatom, ali je u tom rangu - dodaje.

Video: Nekada najbolji rukometaš sveta, sada je nada za decu sa ozbiljnim zdravstvenim problemima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    3. novembar 2021 | 22:24

    Bravo ljudino!!!

  • мики 011

    3. novembar 2021 | 22:36

    Jedno veliko HVALA,još VEĆI ČOVEČE!!!

  • Tara

    3. novembar 2021 | 23:53

    Škrba je uvek bio veliki čovek, a takav je i ostao. Imao je veliko srce i dok je igrao, a evo tako je i sada. Hvala mu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA