≫ 

Starije žene manje prijavljuju nasilje jer misle da je sramota: "Navikle da ćute i trpe"

Ukazala je i da postoji ekonomsko nasilje prema ženama, koje počinje u ranijim godinama i nastavlja se i kasnije

  • 2
nasilje nad ženama, tužne žene Foto-ilustracija: Onlygfx.com, Telegraf

Istraživanja pokazuju da je u Srbiji među ženama starosti 64-74 godina, 55,4 odsto doživelo neki oblik rodno zasnovanog nasilja od navršenih 15 godina, a stručnjaci poručuju da je dužnost društva, porodice i svakog pojedinca da rade na iskorenjavanju stereotipa i predrasuda prema starijim ženama.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je prisustvovala danas završnoj konferenciji projekta "Osnaživanje starijih žena: Sprečavanje nasilja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji i Austriji", rekla je da su starije žene u većem riziku od nasilja nego muškarci zbog rodne diskriminacije, prenosi Tanjug.

- Ejdžizam koji preti da bude najrasprostranjeniji oblik diskriminacije u ovom veku dovodi do posebne stigmatizacije koja vodi u nasilje nad starijima. Kada nekoga stigmatizujete zapravo nalazite opravdanje za nasilje - rekla je Janković u Klubu poslanika.

Istakla je da je u Srbiji u proteklih nekoliko godina zabeležen porast prijava nasilja, a posebno, kaže, od 2013. kada je naša zemlja ratifikovala Istanbulsku konvenciju čime je napravila još efikasniji sistem odgovora na nasilje.

Janković je dodala da starije žene u manjoj meri prijavljuju nasilje, jer misle da je to sramota i, kako je navela, "navikle su da ćute i trpe".

- Ustaljeni oblici ponašanja i rodne razlike, odnos prema rodnim ulogama koji traje od rođenja i tokom čitavog života, otežavaju borbu protiv nasilja, diskriminacije i otežavaju preventivno delovanje - kazala je Janković.

Predsednik Crvenog krsta dr Dragan Radovanović kaže da je u velikom broju slučajeva nasilje nad strarijim ženama produžetak nasilja koje žene trpe tokom ranijih životnih faza, te da starije životno doba služi kao nova osnova po kojoj su one diskriminisane što, kaže, vodi u nasilje.

- Neprijatna istina je da je nasilje nad starijim osobama, pogotovo nad starim ženama u nasim društvu u velikoj meri normalizovano i smatra se deo društvenih normi  - kaže Radovanović.

Naveo je da je tokom rada na projektu o osnaživanju starijih žena utvrđeno da se o nasilju nad starijim ženama malo zna, a da žene trpe nasilje jer misle da je to deo kulture u kojoj žive.

Zbog toga je Crveni krst, kaže, u okviru projekta organizovao radionice na kojima su se starije žene edukovale o različitim oblicima nasilja i tome kako mogu da ga prijave.

Predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji Leoneta Pajer kaže da su žene koje žive na selu i pripadaju manjinskim grupama podložnije raznim oblicima nasilja, te da je starijim ženama teško da priznaju da su žrtve i da o tome govore otvoreno.

Ukazala je i da postoji ekonomsko nasilje prema ženama, koje počinje u ranijim godinama i nastavlja se i kasnije.

- Ne sme se prihvatiti da je to deo tradicije. EU radi na društvenim promenama, postizanje jednakosti između žene i muskarca osnov je našeg rada - rekla je Pajer.

Konferencija koja je danas održana deo je projekta koji Crveni krst Srbije od 2019. sprovodi u partnerstvu sa Austrijskim Crvenim krstom i Austrijskim institutom za istraživanje sukoba a uz podršku EU i Austrijske razvojne agencije.

Video: Vučić: Molim sve žene da prijave nasilje!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    10. novembar 2021 | 16:14

    Pa,i muškarci ne prijavljuju nasilje,a sve ga je više ! Žene su postale arogantne do bola,bezobrazne i nezahvalne,imaju vetar u leđa koji obilato koriste ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA