≫ 

RHMZ upozorio na olujne udare vetra u jednom delu Srbije: Pazite, ići će preko 85 km na čas

Sutra u Beogradu će biti pretežno sunčano i vetrovito sa jakim, povremeno i olujnim jugoistočnim vetrom i temperaturama od šest do 11 stepeni

  • 0
Jak vetar, kosava, nevreme, duva vetar Foto: Shutterstock

U Srbiji će u utorak, 16. novembra u većem delu dana duvati umeren i jak istočni i jugoistočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju olujni sa udarima preko 85 kilometara na sat, u južnim krajevima slab promenljivog smera, saopštio je danas RHMZ.

Da će narednih dana duvati hladan vetar, složio se i meteorolog Marko Čubrilo, koji kaže da će se košava pojačati sutra.

- Od danas će istočno od nas jačati polje anticiklona dok će se nad Mediteranom i dalje zadržavati ciklonska aktivnost. U takvim uslovima u košavskom području zbog razlike u vazdušmom pritisku između ciklona i anticiklona počinje jak jugoistočni vetar. U isto vreme duž severnog Jadrana jačaće bura, dok će nad većim delom srednjeg i južnog biti istočnog vetra, posebno na otvorenom moru - napisao je Čubrilo.

Košava će se postepeno pojačati večeras i sutra kada bi nad velikim delom područja gde je ona tipična udari išli i do oko 17m/s, dok bi nad predelima gde će biti najjača, udari išli i oko 23m/s.

U utorak će jutarnja temperatura biti od minus jedan do šest, najviša dnevna od osam do 14 stepeni.

Ujutru će po kotlinama i duž rečnih tokova jugozapadne, južne i istočne Srbije biti mestimično maglovito, tokom dana na severu pretežno sunčano, u ostalim krajevima umereno do potpuno oblačno, u košavskom području i vetrovito, a na istoku Srbije sa lokalnom pojavom rosulje.

Sutra u Beogradu će biti pretežno sunčano i vetrovito sa jakim, povremeno i olujnim jugoistočnim vetrom i temperaturama od šest do 11 stepeni.

Kako se znatno severnije i istočnije od nas premešta vrlo hladan vazduh, samo manji deo te hladnoće će preko krajnjeg istoka Evrope stići i do nas tako da će sutra i u sredu najhladniji deo regiona biti istok Srbije, posebno Timočka i Negotinska krajna gde bi uz tmurno veme maksimumi bili samo do +5 stepeni Celzijusa. Nad ostalim delom regiona maksimumi od +7 do +14 stepeni Celzijusa, duž Jadana i oko +18 stepeni Celzijusa. Košava će u velikoj meri povećavati subjektivan osećaj hladnoće.

Padavina ne bi trebalo da bude, još samo danas ponegde na otvorenom moru Jadrana i ostrvima može biti prolazne kiše.

U sredu posle podne polje anticiklona će početi slabiti i time će i košava oslabiti i prestati, a u sredu posle podne će računa na postepeno naoblačenje.

- U četvrtak će se severnije od nas premeštati hladan front čiji će se uticaj malo osetiti i nad regionom tako da će ovog dana preovlađivati oblačno i malo hladnije, ponegde uz ređu pojavu uglavnom slabe kiše, dok bi snega ponegde bilo samo preko 900mnv. Vetar bi okrenuo na severozapadni smer, dok bi bure bilo duž cele obale Jadrana. Dnevni maksimum od +6 do +12 stepeni Celzijusa - zaključio je Čubrilo.

Video: Sva sila košave na snimku iz Novog Sada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA