≫ 

Porfirije i Pol Galager se sastali u manastiru Kovilj u kom je partijarh bio iguman

- Radujemo se zbog živog dijaloga i te saradnje, očigledno je da progres postoji i da se nastavlja - rekao je monsinjor Galager

  • 1
Porfirije, Pol Galager, manastir Kovilj Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Patrijarh Porfirije i Sekretar Svete Stolice za odnose sa državama, nadbiskup Pol Galager sastali su se danas u fruskogorskom manastiru Kovilj u kojem je njegova svetost patrijarh bio iguman od 1991. dok nije postao mitropolit zagrebacko-ljubljanski, a tema njihovog razgovora biće odnosi katoličke i pravoslavne crkve u Srbije i međuverski dijalog.

Pre pocetka razgovora Patrijarh i nadbiskup monsinjor Galager su obišli manastir i zajedno sa amasadorom Srbije u Svetoj stolici Simom Avramovićem prisustvovali u ovdsašnjoj crkvi monaskom pojanju.

Uoči sastanaka, koji je juče Galager imao sa zvaničnicima Srbije - predsednikom, premijerom i ministrom spoljnih poslova na čiji poziv je i došao u Srbiju on je u Sremskoj Mitrovici zaredio novog biskupa koađutora Sremske biskupije monsinjora Fabijana Svalina i tada u izjavi za Tanjug izrazio je zadovoljstvo progresom u odnosima katoličke i pravoslavne crkve u Srbiji.

- Radujemo se zbog živog dijaloga i te saradnje, očigledno je da progres postoji i da se nastavlja - rekao je monsinjor Galager.

Manastir u kome su se sastala dva crkvena velikodostojnika moze se nazvati i duhovnim zavicajem njegove svetosti patrijarha Porfirija,a prema predanju osnovao je u 13. veku Sveti Sava, a pouzdaniji podaci govore da je postojao krajem 16. ili pocetkom 17. veka. Turcui su ga rušili četiri puta.

U manastiru, koji je po broju monaha jedan od najbrojnih u Srbiji, proizvode med, vino, slikaju ikone..

Hor manastira nastupio u Karnegi holu izvodeci dela Aleksandra Vrebalovsa povodom obrlezavanja 100 godina Velikog rata

Video: Patrijarh objasnio značenje današnjeg nacionalnog praznika: Jedinstvo ne znači jednoumlje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana Markovic

    23. novembar 2021 | 16:26

    Хоће ли неко од наших црквених званичника тражити извињење Ватикана због свих зверстава над Србима, а под потронатом католичке цркве?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA