≫ 

Zašto su kazne za silovanja u Srbiji toliko različite: Neko robija 8 godina, neko 40, a deca oskrnavljena

"Nijedno istraživanje nije dokazalo da je neko posle 20, 30 godina zaboravio šta mu se desilo"

  • 4
Mališa Jevtović, Katarina Janković Foto: MUP Srbije, Privatna arhiva

Mališa Jevtović silovao je i tukao trogodišnju devojčicu. Njena majka, a njegova devojka, tada mu je čuvala stražu u Zvezdarskoj šumi. Dete je potom odvedeno u bolnicu, gde je iste večeri preminulo. Očuh i majka tvrdili su, kako mediji navode detalje o slučaju iz leta 2005. godine, da je trogodišnja Katarina pala sa kreveta. Ipak, dete je preminulo od posledica povreda unutrašnjih organa. Očuh i majka tada su osuđeni na 40, odnosno 37 godina zatvora.

Iako se zločin desio pre više od 16 godina, u sećanju Marije Milanović, jedne od osnivača Centra za žrtve nasilja Dar, ovo je najteži slučaj nasilja nad decom.

- Ne znam za gori slučaj. Silovao je i ubio dete od tri godine. Šta je ono moglo da skrivi? - pita se u razgovoru za Telegraf.rs navodeći da je ovo tek jedan od poznatih primera dece žrtava nasilja.

Podseća na ranije ubistvo Tijane Jurić, slučaj Malčanskog Berberina, ali i na skorašnje primere iz Smedereva i Loznice.

- Juče je u Smederevu izrečena kazna od osam godina, koja je vrlo mala. Govorimo o očuhu koji se zlostavljao svoju pastorku od 14 godina. Tri puta je za noć silovao sa nožem pod grlom, preteći da će da je zakolje. To je vrlo mala robija. Maksimalna je inače 15 godina, isto mala. To će dete doživotno da nosi te traume. Ono je oskrnavljeno - rekla nam je Milanović.

Navodi i slučaj iz Loznice kada je čovek star oko 70 godina seksualno zlostavljao devojčicu od devet.

- A dete je boravilo kod njega na čuvanju. To je opet porodični problem. U kom smislu? Nedovoljna komunikacija sa detetom, da roditelji znaju gde i kome ostavljaju dete na čuvanje. Evo, šta to može da prouzrokuje - kaže dodajući da su žrtva i počinilac u rođačkim odnosima.

U osnovi nasilja nad decom loši porodični odnosi

Podsećajući da je Svetski dan prevencije nasilja nad decom obeležen 19. novembra, navodi nekoliko oblika nasilja nad decom - porodično, vršnjačko, pedofiliju, podvođenje, nasilje na internetu. Ipak, ističe da je u osnovi svakog loš porodični odnos.

Ističe da su roditelji okupirani drugim stvarima, te da bi upravo oni mogli da primete prve znake pedofilije, podvođenja, vršnjačkog nasilja...

- Dete koje ima porodičnih problema, nema dovoljno dobru komunikaciju sa roditeljima, lako podlegne ovakvom vidu nasilja. To je dete kome je opalo samopouzdanje i koje lako upada u loše okruženje - objašnjava Milanović.

Kaže da su u 90 odsto slučajeva žrtve pedofilije devojčice, te da su pedofili uglavnom odrasli muškarci od 30 godina, pa naviše, a žrtve devojčice uzrasta od bebe. Najčešće ne biva reč o deci starijoj od 14 godina.

- Zašto bi neko muško dodirivalo na nezgodna mesta maloletnu devojčicu, pa onda sebe? Tu su već prvi znaci da se radi o pedofiliji. Ne mora da dođe do zlostavljanja, ali u većini slučajeva dođe. Majka treba da odigra glavnu ulogu da se skloni od pedofila - kaže sagovornica Telegrafa.

Devojčica automobil kidnaperi kidnapovanje pedofilija pedofil Foto: Shutterstock

Objašnjava da nasilje nad decom nosi dugoročne posledice, te da su mehanizmi za sprečavanje nasilja upravo komunikacija u porodici.

- Pre nego što dođe do problema, između ostalog suicida, oni daju prve znake, upozore nas. Ako ne razgovaramo sa decom, nećemo čuti vapaj za pomoć. Ako imamo dobru komunikaciju, svaki oblik nasilja nad decom možemo da sprečimo. Svaki roditelj može da spreči, samo je pitanje da li ima dovoljno volje.

Nasilje nad decom nosi dugoročne posledice. Mi vršimo rehabilitaciju, ta se deca "vrate", ali traume ostaju za ceo život, tu nema leka. Nijedno istraživanje nije dokazalo da je neko posle 20, 30 godina zaboravio šta mu se desilo. Kod nekog budu veće traume, kod nekog manje. To je individualno, ali one su za ceo život - ističe.

Video: Pokušaj silovanja u predvečerje: Skočio na ženu sa leđa pa je oborio na trotoar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    25. novembar 2021 | 08:23

    Čim vidim ovo detence sa repićima ja zaplačem. Pa ja i žena bi platili koliko hoće da nam ga daju na usvajanje.

  • Lord

    25. novembar 2021 | 09:16

    Maksimalna 15,a on osudjen na 8??? Pa pitajte sudiju o cemu se tu radi,meni je jasno...

  • Naravno

    25. novembar 2021 | 00:22

    A koliko je dece ubijeno, maltretirano i silovano od VRS, ARBIH i HVO u BIH? Napisati imena tih ratnih boraca i generala, pa ih osuditi ih na smrt. A decu tih zločinačkih boraca koji nam se budu osvetili nama ih treba poslati u strog internat sa učeničkim uniformama i sa bodljikavim zidom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA