≫ 

Vinku i Milicu, prelepe i uspešne žene, spaja užasna stvar: Obe su žrtve nasilnika, jedna se još boji za život

Milica je izašla iz Sigurne kuće, a Vinka od svog nasilnika i dalje strahuje. "Zarekao se da će me ubiti kad odsluži kaznu", pričala nam je ova žena

  • 9
Milica Bakić, Vinka Marković  zrtva nasilja

Foto: Privatna arhiva

Nisu to tražile i nisu to izazvale. Niko ne traži da bude brutalno pretučen i silovan, da mu pesnicama izbijaju zube i zatvaraju oči. Ovo se mora istaći pre bilo kakve priče o žrtvama nasilja. Vinka i Milica, o kojima je Telegraf.rs pisao, prošle su upravo takvo sadističko iživljavanje. Nasilnici će izaći na slobodu, a njihova trauma je doživotna.

Danas je njihov dan, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Vinka se svako jutro budi s mišlju "koliko mi je vremena ostalo". I svako veče legne pitajući se to isto.

- Ja živim s tom mišlju i pitam se gde ću kad izađem iz Sigurne kuće, jer onog trenutka kad odem odavde, ja zaista ne znam koliko mi je još vremena ostalo i koji će mi dan biti poslednji - ispričala je Vinka nedavno za naš portal.

Nasilnik koji ju stravično mučio i umalo ubio, osuđen je uslovno na godinu dana i sada svoju kaznu izdržava kod kuće, dok Vinka svojoj kući ne sme da se vrati.

- Kad je uhapšen, rekao je pred svima: "Čim izađem iz zatvora, ubiću te". Osuđen je uslovno na godinu dana i dobio je zabranu prilaska tri godine, ali svi znamo da je to samo papir. Ne smem da se vratim kući znajući da je on napolju i da može da me ubije bilo kada. Ne viđam ni svog sina, koji je na bezbednom, ali ja ne smem da ga posetim - očajna je ova žena.

Nasilnika je upoznala pre oko dve godine. On je, kaže, bio opsednut njome i hteo da svaki dan provode zajedno.

- Kada ja nisam mogla, jer imam dete, posao i ostale obaveze, on bi mi po dolasku proveravao telefon, sve poruke na društvenim mrežama.... Tako sam posle tri po meseca zabavljanja dobila prve batine, jer je pročitao poruku koju sam dobila od druga. Prvo mi je lupio jak šamar, zatim me je pesnicom udario u stomak, pa između očiju, da bi me na kraju davio i vređao da sam ku*va, d*olja i kanta za spe*mu. Naša veza je tada okončana, ali se posle više od godinu dana vratio u moj život da sazna s kim sam bila intimna u međuvremenu - priseća se Vinka.

Bio je to 12. jul, oko devet sati uveče. On je došao blizu Vinkine kuće i zapretio da će joj pobiti celu porodicu ako ne izađe. Čim je sela kod njega u auto, zaključao ga je i počeo svoju torturu.

- Odvezao me je kod njega kući gde je nastavio višesatno mučenje. Hteo je da me naruži. Davio me je golim rukama dok ne izgubim svest, a zatim me je udarcima otvorenim šakama budio. Jedno oko mi je bilo zatvoreno, a drugo poluotvoreno. Gledala sam na to drugo i samo molila boga da preživim - priča žrtva nasilja.

Milica ima samo 24 godine i takođe je prošla strašnu torturu. Bila je u vezi sa muškarcem koji ju je fizički i psihički zlostavljao. Na kraju je odveo kod svog druga koji ju je zarobio i 15 dana mučio, tukao i silovao. Jedva se spasila.

Iz Sigurne kuće izašla je kao heroj. Upisala je master, a uskoro će početi da radi u jednom privatnom vrtiću.

Od početka godine do oktobra ubijeno 17 žena

 

U Srbiji je od januara do oktobra ove godine 17 žena ubijeno u nasilju u porodici, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova, dok je tokom epidemije korona virusa zabeleženo 30 odsto više prijavljenih slučajeva nasilja. Od početka ove godine zabeležen je porast nasilja nad ženama. Niz razloga, od zdravstvenih do ekonomskih, otežao je ženama da prijave nasilnike, gurnuvši ih tako u još težu poziciju, rekla je ranije ove godine Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne ženske kuće.

Kapaciteti Sigurne kuće su uvek popunjeni, ali to ne znači da nema mesta za neku novu ženu kojoj je potrebno sklonište od nasilnika. Uvek će se naći mesta za svaku onu ženu u Srbiji koja želi da se skloni od nasilja i hoće da promeni svoj život, navela je Stanojević.

Koordinatorka je istakla da je suština boravka žena u Kući koje su trpele nasilje u porodici da se psihološki osnaže i da uz pomoć stručnjaka shvate da mogu da žive i bez nasilnika, te da je takođe od velike važnosti da nasilnici ne saznaju da je njihova žena u Sigurnoj kući.

Video: Kako prepoznati nasilje kod partnera, pre nego što bude prekasno?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dada

    25. novembar 2021 | 21:13

    Uzas, i sad kakav je naš zakon , pravda, sramota nemogu da shvatim da ostatak života ove Zenice provode u strahu . Zakon treba mi enjati i nasilnike ozbiljno kaznjavati

  • Nena

    25. novembar 2021 | 23:22

    Naravno da se plaše doći kući kad nam je zakon nikakav. Pazi, osudjen uslovno, sedi kući, ma idi bre, taj ološ je za Goli otok i robiju, ko izmisli tu glupost? Jedino nam preostaje uzeti zakon u svoje ruke pa šta bude.

  • Zeljko

    26. novembar 2021 | 06:47

    iskreno receno, ovakve vesti me ostavljaju ravnodusnim, imao sam i u daljoj familiji neki slucaj, upoznas idiota, vidis da je idiot, udas se za njega, sa idiotom pravis decu i posle 15 godina, shvatis da je idiot ???ko tu nije u redu ??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA