≫ 

Ovo je priča o Zlati, pobednici ženske matematičke Olimpijade: Tremu imam samo kad predstavljam Srbiju

Zlata je osvojila plasman na Evropsku matematičku olimpijadu za devojke koja će se u aprilu održati u Mađarskoj

  • 22
Zlata Stefanović

Foto: privatna arhiva

Zlata Stefanović (18) iz Arilja je, kako joj i samo ime kaže, devojka zlata vredna, ali je nećete videti ni u jednom rijalitiju, a bogami ni u većini medija. Ona je učenica trećeg razreda Matematičke gimnazije, srpska šampionka znanja, majstor matematike, fizike i elektronike, i još štošta. Zlata ne "iskače" iz televizora, a prava je zvezda, i zato je ovo priča o njoj. Nemojte da je propustite.

Povoda da se piše o ovoj zlatnoj devojci uvek ima, a ovoga puta je to prvo mesto koje je osvojila na ŽSMO (ženska srpska matematička olimpijada). Kako nam je objasnila, sada sledi plasman na jedno veliko takmičenje - ona i još tri devojke predstavljaće Srbiju na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke koja se održava u Mađarskoj od 6. do 12. aprila 2022. godine.

Otkud baš "ženska" olimpijada, kakve su to podele, pitali smo je.

- To je samo želja da se devojke i devojčice u Srbiji više interesuju za matematiku i nauku, podsticaj i pokušaj da se matematika popularizuje među devojkama. Zanimljivo je da će naš tim ovoga puta činiti četiri devojke različitih uzrasta. Imaćemo i prvi i drugi i treći i četvrti razred srednje škole. Mislim da smo dobitna kombinacija - hrabro poručuje Zlata.

Na pitanje da li joj je bilo teško na Ženskoj srpskoj matematičkoj olimpijadi, u dahu nam je rekla "ne". Iza Zlate je toliko takmičenja da tremu više i ne oseća. Ali...

Paaaa, možda sad imam malo treme, jer ipak ću u Mađarskoj da predstavljam prvenstveno našu državu, pa onda tek sebe i svoju školu. Imam veću odgovornost. Ali, daću sve od sebe. Ostala takmičenja su mi više kao nova iskustva za učenje - priznaje nam zlatna devojka.

U školi inače sa drugom vodi i sekciju primenjene fizike i elektronike u čemu je, kaže, jako strastvena. Bez namere da podstičemo predsrasude, ali nismo mogli, a da je ne upitamo i kako se jedna devojčica toliko zaljubi u predmete koji i dalje važe za pretežno muške.

- Krenulo je od malena. Interesovale su me zagonetke i pitalice. Imam dve starije sestre koje su volele da se igraju učiteljice sa mnom i da mi pokazuju malo naprednije stvari. Mislim da se tako rodila i ljubav ka matematičkom razmišljanju. Matematika je moja najveća ljubav i to je definitivno i moj poziv u budućnosti - zrelo zaključuje Zlata.

Porodica joj je najveća podrška. Roditelji bi, dodaje, bili ponosni na nju koliko god da je postigla, a sada su naročito ponosni.

Formula uspeha nije tajna. Malo talenta, puno rada, puno upornosti, i tako se jednog dana može postati najbolji.

- Ja bih rekla: neodustajanje od svojih ciljeva. Pratite svoj talenat i želju i svaki dan radite na tome - poručuje naša zlatna devojka, a mi joj držimo fige da se i u aprilu vrati okićena medaljom i podseti nas na prave vrednosti.

Video: Nemanja je sa 23 godine završio 2 fakulteta i to u roku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rodny

    1. decembar 2021 | 07:57

    Ova vest da stoji ceo dan na prvom mestu. Drzava da stane iza ovakvih potencijala.Nek ti je srecno u Madjarskoj, Zlata ponos Srbije.

  • Maja

    1. decembar 2021 | 07:27

    Bravo lepotice.Bilo mi je zadovoljstvo da procitam ovaj poucni clanak.Srecno.

  • Мајка

    1. decembar 2021 | 07:45

    Браво срце златно !!!! Бог да те награди и сву дивну, вредну и радну децу. Молим Вас више оваквих ударних вести !!!!! Молимо се за тебе и остале девојчице да у Мађарској засијате пунин сјајем !!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA