Završena revitalizacija u TENT B

Blok B1 na mreži - dodatna energetska sigurnost

  • 0
Revitalizacija TENT B

Foto: Danilo Mijatović

Posle uspešno završene revitalizacije, blok B1 u Termoelektrani "Nikola Tesla B" pušten je jutros u 6.53 u probni rad. Ovaj blok sada ima snagu 670 megavata, što je za 20 megavata više nego pre modernizacije, a dodatno mu je produžen radni vek i povećana efikasnost. Vrednost ove investicije je 90 miliona evra. Najveći udeo od 70 miliona evra ima remont kotlovskog postrojenja i čak 70 odsto tog posla uradile su srpske metalske i kotlarske firme. To je bio i najsloženiji deo ove revitalizacije B1, jednog od dva najjača termo bloka u EPS-u.

- Kao što je i obećano prilikom posete Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, revitalizacija bloka B1 završena je na vreme i time je dodatno obezbeđena energetska sigurnost države – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije".

Revitalizacija TENT B1, Milorad Grčić

Foto: Danilo Mijatović

– U ovom velikom projektu ugrađeno je 4.000 tona novog čelika, 3.000 tona građevinskog materijala, a urađeno je više od 55.000 zavarivanja, bez greške. Hvala mladim inženjerima koji su bili okosnica ove modernizacije i time su postali siguran stub znanja i stručnosti za buduće projekte u EPS-u.

Osim povećanja snage, radnog veka i energetske efikasnosti, ova revitalizacija unaprediće i uslove zaštite životne sredine. Ugradnjom sistema za redukciju azotnih oksida, smanjiće se emisija azotnih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru. Ekološki projekti intenzivno se rade i u TENT A i u TENT B. Napreduje gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT A, a započet je i projekat gradnje takvog postrojenja i u TENT B.

Cilj je da u najvećoj fabrici struje na Balkanu, gde se proizvodi više od polovina električne energije realizuju svi projekti za zaštitu životne sredine i da do 2027. godine sve termoelektrane EPS-a budu u potpunoj usaglašenosti sa Direktivom o industrijskim emisijama.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA