Ovo je biser Srbije, ali je dugo bio zapostavljen: Gružansko jezero dobija postrojenje za prečišćavanje voda

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović danas je sa Srećkom Ilićem, predsednikom opštine Knić prisustvovao otvaranju tih radova

  • 0
Knić, Tomislav Momirović, kanalizacija Foto: RINA

Opština Knić koja broji preko 5.000 stanovnika do sada je imala samo 1.500 kilometara kanalizacione mreže. Kroz projekat "Čista Srbija" u ovu opštinu u srcu Šumadije biće uloženo 16,5 miliona evra kako bi se izgradilo još dodatnih 35 kilometara. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović danas je sa Srećkom Ilićem, predsednikom opštine Knić prisustvovao otvaranju tih radova, a osim nove kanalizacione ova opština će dobiti i pet novih postrojenja za preradu otpadnih voda.

- Nastavljamo velike investicije u komunalnu infrastrukturu i ekološke projekte. Izgradićemo 35 kilometara kanalizacione infrastrukture u opštini Knić koja u ovom trenutku ima svega 1500 metara kanalizacione mreže. I pored toga što ima jedno od najlepših jezera u Srbiji, ova opština nema nijedno postrojenje za preradu otpadnih voda. Ovaj projekat će realno doprineti povećanju kvaliteta života ljudi. Prvi put nakon pedeset godina pokrećemo jedan ovakav projekat, a mi danas imamo u Beogradu pedeset zgubidana koji protestuju i zalažu se za neke apstraktne pojmove, a mi ulažemo stotine miliona evra kako bi našu prirodu i naše reke ostavili čiste - rekao je ministar Momirović.

On je naglasio da je projekat "Čista Srbija" pokrenut na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Mi moramo da sprovedemo ove projekte i izgradimo postrojenja za preradu otpadnih voda u Kniću i u 80 odsto lokalnih samouprava u Srbiji u narednih četiri ili pet godina. To nije politička priča, tu nema mesta za politikanstvo - mi moramo da očistimo našu zemlju za našu decu - naglasio je ministar Momirović.

Predsednik opštine Knić Srećko Ilić je naglasio da je ovo istorijski trenutak za ovu opštinu, jer je potpisan najveći ugovor za investiranje u infrastrukturu u njenoj istoriji.

- Na teritoriji opštine Knić se nalazi Gružansko jezero, kao najveće jezero u centralnom delu Srbije ono snabdeva grad Kragujevac i okolinu pijaćom vodom. Paradoks je da u slivnom području jezera nije postojao nijedan sistem za prečišćavanje otpadnih voda i kroz ovu investiciju i projekat ćemo zaštiti Gružansko jezero -  rekao je Ilić.

Povodom Dana opštine Knić na svečanoj sednici Skupštine opštine u Domu kulture, ministru Tomislavu Momiroviću uručeno je priznanje opštine Knić koje je dobilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za doprinos razvoju ove opštine kroz projekat "Čista Srbija". U okviru ovog projekta biće izgrađeno 35 kilometara kanalizacione mreže i 5 postrojenja za preradu otpadnih voda koja će obuhvatiti 6.950 stanovnika. Ukupna vrednost projekta u opštini Knić je 16.332.074 evra, a komunalnu infrastrukturu će graditi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA