Planina Rudnik već jedan vek važi za vazdušnu banju: Njene staze do vrha sada su obeležene

Posetioci sada sa lakoćom i bez brige mogu da prošetaju do Cvijićevog vrha

  • 1
Planina Rudnik Foto: Rina.rs

Planinarske i pešačke ture koje iz varošice Rudnik vode do vrha planine sveže su markirane i obeležene, što će planinarima, posetiocima i sve većem broju turista koji pohode Rudnik omogućiti lakše snalaženje i bolju orijentaciju u prirodi.

Rudnik je još pre jednog veka proglašen za vazdušnu banju, prvu tog tipa u Srbiji i odlikuju ga mnogobrojne pešačke "staze zdravlja".

Od podnožja, iz centra varošice koji je na oko 600 metara nadmorske visine, do najviših vrhova Rudnika, Mali, Srednji i Veliki Šturac (Cvijićev vrh, 1132 mnv) moguće je doći na više načina.

Sada su sve te staze dobro obeležene markacijama koje koriste planinari, na betonskim stubovima i stablima drveća.

Kao planina, Rudnik je pogodan za šetnje izletnika, planinara početnika a i onih spremnijih, a jedan od najlepših pešačkih pravaca do samih vrhova vodi preko arheološkog lokaliteta Prljuša, koji je odlukom Vlade Srbije iz 2017. godine, proglašen za teritoriju od posebnog istorijskog i kulturnog značaja i pod zaštitom je države.

Upravo do tog mesta odnedavno je omogućen dolazak uz bolju signalizaciju i table koje je postavio Arheološki institut iz Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miško

    27. novembar 2021 | 15:21

    Džaba ste obeležavali uskoro će i to zagaditi rudarske kompanije,zemlja je prodata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA