≫ 

U ponedeljak i utorak u Srbiju stiže jako zahlađenje: Meteorolog Đorđe Đurić otkriva detalje

Nakon toplog vikenda temperatura će biti u padu

  • 3
SRBIJA VREME SNEG Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dok će danas u Srbiji biti i do 20 stepeni, već sutra i u utorak nas očekuje jako zahlađenje. Ovog vikenda naša zemlja se nalazi u prednjem delu ciklona, čiji se jedan od sentara nalazi nad severnim delovima Jadrana, a drugi nad centralnom Evropom.

- Nad našim područjem preovladavaju južna visinska strujanja, pa dolazi do priliva i veoma tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana, ali stižu i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa je u predelima sa padavinama bilo kiše sa česticama pustinjskog peska. Inače, zbog ciklona, vazdušni pritisak ovog vikenda je znatno ispod normale i to za 15 do 20 milibara. U nastavku dana u Srbiji će biti umereno oblačno i veoma toplo sa sunčanim intervalima, uz pojačanje južnog vetra, a vetar će imati karakteristike fena, naročito u Podrinju, u Beogradu, u centralnim, zapadnim i jugoistočnim predelima Srbije gde će biti i najtoplij - objašnjava za Telegraf.rs meteorolog Đorđe Đurić.

Maksimalna temperatura biće od 14 do 20 stepeni. Današnje temperature više su i za 10 stepeni, pa i više od proseka za sam kraj novembra, s obzirom na to da je prosek od šest do 10 stepeni. Maglovito i hladnije danas samo u Negotinskoj Krajini, uz temperature do 10 stepeni. Pred kraj dana u severozapadnim, južnim i jugozapadnim, a tokom večeri i noći i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, a biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom.

- U ponedeljak će se centar ciklona iz centralne Evrope premestiti dalje prema istoku, a hladni front koji će stići do Srbije, usloviće prodor veoma hladne vazdušne mase iz oblasti Alpa i preko Panonske nizije, pa će u ponedeljak temperature biti u padu i za 10 do 15 stepeni u odnosu na ovaj vikend, pa će temperature pasti na prosečne i malo ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine. U Srbiji u ponedeljak nakon oblačnog i kišovitog jutra, tokom dana u većini predela biće suvo sa sunčanim intervalima. Biće i osetno hladnije, uz skretanje jugozapadnog vetra na severozapadni. Samo još na jugu i istoku i dalje toplije - dodaje meteorolog.

Jutro i pre podne biće najtopliji deo dana i maksimalna temperatura biće od pet stepeni na severozapadu do 13 na istoku Srbije, u Beogradu do 8 stepeni. Tokom dana će temperatura biti u padu. Krajem dana i tokom noći centar ciklona preći će sa srednjeg dela Jadranskog mora preko centralnih predela Balkanskog poluostrva i ovaj ciklon doneće u ponedeljak krajem dana i tokom noći većem delu Srbije jače naoblačenje sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, a suvo će ostatati samo u Vojvodini.

- Taj ciklon će u toku večeri i noći nastaviti put dalje prema istoku i Crnom moru i povući će sa sobom hladni front i prodor veoma hladne vazdušne mase, uz jak severozapadni vetar, pa će zahlađenje zahvatiti i jug Srbije, a kiša će tokom noći i u nižim predelima južne i zapadne Srbije preći u susnežicu i sneg, uz moguće formiranje snežnog pokrivača, dok se na planinama očekuje 10 do 15 centimetara snega. I pored jačeg zahlađenja, sneg se na severu Srbije i u Beogradu ne očekuje zbog prestanka padavina - kaže Đurić.

U utorak će biti  veoma hladno, uz snažna severna strujanja i uz prodor još hladnije vazdušne mase sa severa. Na severu Srbije biće suvo sa sunčanim intervalima, a u ostalim predelima ujutro i pre podne sa susnežicom i snegom, a posle podne će doći do razvedravanja. Temperatura će biti ispod proseka. Jutarnja će se kretati od minus dva do dva, u Beogradu nula stepeni, maksimalna dnevna od dva na jugu i jugoistoku do šest na severu Srbije, u Beogradu do pet stepeni.

- U sredu toplije i uglavnom suvo sa sunčanim intervalima, samo na severu više oblačnosti, ponegde i slaba kiša. Vetar u skretanju na pojačan jugozapadni. Maksimalna temperatura od osam do 14, u Beogradu do 12 stepeni. U četvrtak i petak očekuje se uticaj snažnog ciklona iznad Đenovskog zaliva, pa će zbog izraženih južnih strujanja biti još toplije, a temperature za pet do sedam stepeni više od proseka za početak decembra. U četvrtak i dalje suvo, uz jak južni i jugozapadni vetar, a u Banatu i u Podunvalju uz košavu. Maksimalna temperatura i do 15 stepeni. U petak jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom, uz skretanje vetra na severozapadni, a na planinama će kiša preći u sneg. Do kraja dana će temperatura biti u osetnijem padu, pa su uveče susnežica i sneg ponegde mogući i u nižim predelima, dok se na severu Srbije, u Vojvodini i u Beogradu očekuje prestanak kiše - dodaje.

Za vikend će biti osetno hladnije. Ujutru se očekuje slab mraz, a tokom dana će maksimalna temperatura biti oko pet stepeni.

- Prema trenutnim prognozama, oko 6-7. decembra postoji mogućnost jačeg zahlađenja sa susnežicom i snegom u većem delu Srbije, kada bi prvi sneg mogao prvi put ove sezone pasti i u predelima Srbije gde do sada nije pao. Ipak, kako pouzdanost prognoza opada nakon pet do sedam dana, promene su i dalje moguće - zaključuje Đurić.

Video: Otkrivamo kako se pravi vremenska prognoza

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LUDO VREME

    28. novembar 2021 | 14:52

    Poludelo vreme,zahlađenje pred dolazak zime,zar je to moguće ?

  • Ruja

    28. novembar 2021 | 16:35

    Preciznije pogadja žaba u tegli nego naši meterolozi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA