≫ 

Jedinstveni prirodni fenomen na brdu kod Kraljeva: Drveće koje "je postalo" kamen

Lojanik je inače jedno od sedam zaštićenih dobara na području SO Kraljevo

  • 0
okamenjena šuma

Foto: Printskrin/Kraljevo Online

Okamenjena šuma, jedinstven prirodni fenomen, nalazi se na lokaciji između manastira Žiče i Mataruške Banje na brdu koje se zove Lojanik. Na samo 5 kilometara od Kraljeva odnosno nekoliko stotina metara od Mataruške Banje prostire se na površini od 15 hektara.

- Lojanik, brdo iznad Mataruške Banje. verovatno je nastalo pre million godina u nekakvoj vulkanskoj aktivnosti usred velike temperature i rekao bih specifičnih stanja. Drvo je postalo kamen: Ima sada tu raznih terorija ostavimo ekspertima da o tome pričaju - kaže za Kraljevo Online profesor Miroslav Pavlović - Kepo i dodaje:

- Sam Lojanik je inače jedno od sedam zaštićenih dobara na području SO Kraljevo i ovaj, da kažem, spomenik prirode zalažemo se da dobije jedan specijalni status rezervata prirode.

Geolozi kažu da je "kameno drvo" nastalo prolaskom mineralnih voda kroz naslage vulkanskog pepela, što je tokom hiljada godina dovelo do toga da se nekada živi organizam doslovce pretvori u materiju tvrđu i od kamena.

- Pre 50-tak godina ljudi iz ovog kraja su koristili, vadili ove kamene delove šume i od njih pravili bruseve, koji su, kažu meštani, kada se naoštri sa ovom belegijom, možete da kosite pola dana. Ali nema više kosaca nema više ni belegija ni bruseva i ostao je spomen da se priča - kaže Kepo, poznati ekolog iz Kraljeva.

Ovo područje nije dovoljno istraženo, kao što nije dovoljno ni zaštićeno. Ovo okamenjeno drvo je zaustavljeno na pola puta da postane poludragi kamen, a ima indicija da su na ovom području i takva nalazišta.

- Treba reći, da je ovo ustvari arheološko dobro jer je Narodni muzej Kraljevo pronašao u stvari ovde prapočetke rudnika opala u srednjem veku, tako da pored jedne prirode zaštite imamo u stvari i arheološko nalazište - kaže profesor Pavlović.

U celom svetu postoji tek oko 30 ovakvih nalazišta, a u Evropi samo još pet: u Češkoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Ukrajini i Belgiji i sva se nalazi pored geološke i na turističkoj mapi i lokalnoj sredini donosi pozamašne prihode od turizma.

Video: Na nebu se pojavio magičan fenomen i tačno se zna šta predskazuje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA