≫ 

Dr Bekić: Više strahujem od opuštanja tokom slava nego od omikrona

Direktor Doma zdravlja Savski venac u Beogradu i koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima "Galerija" i "Ušće" Zoran Bekić rekao je da epidemiološka situacija jeste bolja, a školski raspust i kovid propisnice daju efekte

  • 11
Vakcina vakcinacija korona dete tinejdzer

Foto: Shutterstock

Doktor Zoran Bekić rekao je za RTS da školski raspust i kovid propisnice daju efekte. Sada je vreme kada je bolja epidemiološka situacija da ubrzamo imunizaciju.

Direktor Doma zdravlja Savski venac u Beogradu i koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima "Galerija" i "Ušće" Zoran Bekić rekao je da epidemiološka situacija jeste bolja, a školski raspust i kovid propisnice daju efekte.

- Ako pogledamo kraj oktobra kada smo imali dnevno inficiranih između 6.000 i 7.000 – sada je taj broj između 2.000 i 2.500, manji je pritisak na kovid bolnice i kovid ambulante - rekao je Bekić.

Prema njegovim rečima, sada je stvar bolja nego što je bila.

- U Domu zdravlja Savski venac krajem oktobra bilo je između 400 i 500 pregleda dnevno, a sada je između 200 i 250, vikendom manje. Veliki je broj preminulih. Sada je vreme kada je bolja epidemiološka situacija da ubrzamo imunizaciju - kaže Bekić.

Ako se u evropskim državama javlja peti talas i pojava omikrona, ne možemo očekivati ništa bolje ako ostanemo na ovom stepenu imunizacije, poručuje dr Bekić.

Čim pada broj novozaraženih pada i interesovanje za imunizaciju

 

Izneo je podatak da je na Beogradskom sajmu i svim punktovima koji su u okviru Doma zdravlja Savski venac manje interesovanje za imunizaciju poslednjih dana, čim pada broj novozaraženih osoba pada i interesovanje za imunizaciju.

Imunizuje se dnevno prvim dozama izumeđu 2.000 i 3.600 osoba, drugim dozama između 3.500 i 5.000, trećim dozama između 15.000 i 23.000 osoba – dnevno 25.000 do 28.000 imunizovnaih osoba.

- Krajem oktobra dnevno smo aplikovali između 35.000. i 45.000 doza, prve doze su bile duplo veće, između 4.500 i 6.5000 – opet se opuštamo i puštamo da korona preuzme inicijativu koja nas je svaki put skupo koštala - kaže Bekić.

Bekić podvlači da postoji direktna korelacija između broja imunizovnaih i broja preminulih osoba. Države koje imaju visok procenat inunizacije, kao Portugalija ili Danska, preko 85 odsto, broj preminulih lica je mali, dvoje, troje preminulih.

Prema njegovim rečima, ako pogledamo Rumuniju i Bugarsku, gde je stepen imunizacije nešto više od 30 odsto, stanje je katastrofalno, veliki je broj umrlih osoba.

-  Kod nas je procenat imunizovanih nešto više od 58 odsto, to je iz ugla kolektivnog imuniteta malo i nećemo ništa postići ako stanemo sada, a usporili smo - rekao je Bekić.

Bekić kaže da više strahuje od opuštanja tokom slava nego od omikrona. On se, kako kaže, pojavio i vremenom će stići kod nas.

Govoreći o deci i koronavirusu, Bekić ističe da je stanje bolje, škole rade klasično, ali ukazuje da je potreban oprez, pred raspust u Domu zdravlja Savski venac dnevno je bilo između 15 i 25 pozitivne dece, sada je do dvoje dece pozitivno.

Dodaje da su deca prenosioci virusa, sve su teže kliničke slike kod dece. U uzrastu od 12 do 17 imunizovnao je 3,34 posto.

- Malo je i zato ćemo pratiti borjeve u školama i videćemo šta se dešava u ambulantama – da li će se preći na kombinovani model ili produžetak zimskog raspusta što je u ovom stanju neophodno - kaže Bekić.

- Vakcine su bezbedne i štite naše zdravlje - zaključio je dr Bekić.

Video: Poruka dr Udovičića za sve koji slave i planiraju na doček Nove godine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    29. novembar 2021 | 09:43

    A nije te brinula Arena... Nego sad Slave sveto za narod.. Bolje cutite svi doktori sto se tice korone..

  • Shampita

    29. novembar 2021 | 09:57

    Vakcinisana sam, vodim računa da se ne zarazim, slušam preporuke-distanca i maska.....ali....da li ste vi normalni? Gde ste bili u subotu da pričate o tome? Puna arena naroda. Gde ste da komentarišete doček nove godine na trgu?

  • Boban

    29. novembar 2021 | 09:17

    N brinite se doktore sad ce jos malo izbori i korona ce tada nestati skroz sama od sebe a kad prodju izbori opet ce neka nova mutacija da hara Srbijom....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA