≫ 

Šta govore zemljotresi sa KiM: "Žarišta se aktiviraju, kao što smo govorili. Sve ide ka proleću"

Uroševac 1921. godine pogodio zemljotres od 5,7 stepeni, to je jedan od pet najjačih po Rihterovoj skali u proteklih 100 godina u Srbiji

  • 7
Zemljotres Uroševac Kosovo Foto: seismo.gov.rs

Kosovo i Metohiju je u kratkom roku pogodilo nekoliko zemljotresa, sve u ustom regionu, a seizmolog Slavica Radovanović kaže za Telegraf.rs da je to još jedan dokaz da se žarišta polako aktiviraju.  

Tlo se nije smirivalo ni noćas, pa su zemljotresi magnitude 2,4, 2,6 i 2,9 jedinica Rihterove skale, pogodili tri opštine na Kosovu. Prvi, jačine 2,4 stepena po Rihteru, registrovan je u 2.20 sati sa epicentrom kod Štrpca. Drugi, 2,9 stepeni, zabeležen je u 3.08 sati na području opštine Štimlje na Kosovu. Nešto kasnije, tačnije u 4.08 sati, registrovan je i zemljotres magnitude 2,6 jedinica Rihterove skale u regionu Uroševca, a ujedno drugi za manje od 12 sati u toj opštini.

Iako su iz Zavoda poručili da zemljotresi ovog intenziteta ne mogu da izazovu oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti, građani se pitaju šta nam oni poručuju.

- Uroševac je žarište koje je bilo aktivno 2004. godine. Sada se oni svi tu polako javljaju, kao što smo i mislili i govorili - rekla je Radovanovićeva za Telegraf.rs i dodala da to znači da sve ide prema proleću.

Početkom novembra, Mladenovac i Kragujevac je pogodila serija zemljotresa, a i danas je jedan registrovan u Mladenovcu.

Kada se tresao Kragujevac 3. novembra, Radovanovićeva nam je rekla da zemljotresi koji su pogodili Kragujevac govore da je seizmička aktivnost u Šumadiji podignuta na viši nivo. Objasnila nam je i da jedan od scenarija koji bi mogao da se dogodi, još jedan zemljotres slične jačine, pa da onda dođe do zatišja, a zatim do jakog udara.

Dva dana ranije, a komentarišući zemljotrese koji su pogodili Mladenovac prethodnog vikenda rekla nam je da je to dokaz da se nakupilo seizmičke energije, da je taj prostor živ, i da se u narednom periodu, možda za desetak godina može očekivati jak udar u Šumadiji.

Inače, pre Kosova, zemljotres magnitude 2,9 jedinice Rihterove skale registrovan je u nedelju u Kruševcu, i to je bio drugi tokom novembra.

Kada je reč o Uroševcu, pre tačno 100 godina, odnosno 1921. godine njega je pogodio zemljotres od 5,7 stepeni po Rihteru. To je jedan od pet najjačih po Rihterovoj skali u proteklih 100 godina u Srbiji.

Prema raspoloživim podacima u poslednjih 100 godina, na području Srbije dogodilo se deset zemljotresa magnitude veće od 5 stepeni Rihterove skale. Najviše se naša zemlja tresla na proleće i u jesen, a ni jedan od tih zemljotresa nije bio tokom zime.

Posle Uroševca, sledeći najajči dogodio se u Lazarevcu 1922. godine, jačine 6,2 stepena po Rihteru. Zatim, 1927. godine na Rudniku od 6 stepeni kada je stradalo 7 a povređeno 8 osoba, a potom 1980. na Kopaoniku  od 5,8 kada je povređeno 30 osoba.  a 1998. godine u Mionici jačine  5,7 stepeni po Rihteru.

Poslednji zemljotres iznad 5 stepeni dogodio se 3. novembra 2010. godine u Kraljevvu. POginule su tada dve osobe.

Video: Šta da radite kada Srbiju bude pogodio jak zemljotres: Ovo je 10 saveta kako da preživite katastrofu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA