≫ 

Raspust duži 10 dana? Medicinski deo Kriznog štaba traži 1 datum, prosveta drugi. Đaci i nastavnici zbunjeni

Kako Telegraf.rs saznaje, medicinski deo Kriznog štaba tražiće da raspust počne znatno ranije

  • 43
Zimski raspust

Foto-montaža: Shutterstock

Kako Telegraf.rs saznaje, u medicinskom delu Kriznog štaba ostaju pri tome da zimski raspust krene ranije.

- Tražićemo da poslednji radni dan u školama bude petak pred Svetog Nikolu, odnosno 17. decembar, i da đaci zvanično budu na raspustu od 20. decembra - nezvanično za Telegraf.rs kaže izvor iz Kriznog štaba. Zimski raspust će, inače, pored novog soja korone virusa - omikrona, biti glavna tema predstojeće sednice Kriznog štaba.

Podsetimo, ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da Ministarstvo za sada ostaje pri tome da raspust počne prema školskom kalendaru, odnosno 31. decembra, ali i da je spreman na pomeranje, ukoliko u Kriznom štabu to budu tražili.

Stav prosvetnih sindikata je da je suviše rano raspustiti škole 20. decembra, jer nastavnici ne mogu da stignu da prvo polugodište završe do tada. Kako prosvetari smatraju, najbolje je naći sredinu i ostaju pri predlogu da raspust počne 24. decembra.

- Nama deluje najizvesnije da raspust počne 24. decembra. I mi očekujemo da zbog praznika i slava dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, ali sada je kasno javiti prosvetarima da već za tri nedelje treba da završe polugodište - kaže Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Nastavnici "kao na iglama" čekaju da čuju datum raspuštanja, oko kojeg se već nedeljama licitira.

- Već je od davnina poznato da je obrazovanje u ovoj zemlji zadnja rupa na svirali. Ovih dana se otvorila i nova aukcija: „Кako da što više izludimo nastavnike, roditelje i đake, odnosno, kada će početi zimski raspust?“ Hoće li 15, treba li 24. a da ipak ostane 31. decembra? Ima li pomoći Кriznom štabu koji krizira?! Škola postade najopasnije mesto! Može i na stadionu 20 hiljada simpatizera sporta; mogu i igraonice, tržni centri, svadbe, rođendani i obeležavanje godišnjica… Ali odlazak u školu je ekstremni sport koji se ne preporučuje - revoltirano odgovara Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Kako je Telegraf već podsećao, đaci će u drugom polugodištu imati da nadoknade i tri dana od produženoj jesenjeg raspusta u novembru.

Đacima sledi najmanje 8 dana nadoknade

 

Kako smatraju prosvetari, izvesno je da će školska godina morati da bude produžena kako bi se sve nadomestilo. Ako se đaci raspuste 24. decembra, imaće osam dana nadoknade. Inače, propušteni časovi mogu da budu nadoknađeni na dva načina:

- radnim subotama u kombinaciji sa dodatnim časovima tokom radnih dana

- produženjem školske godine

Eventualno, moguća je i kombinacija ova dva modela, kada bi školska godina bila produžena za jednu nedelju, a ostatak bio nadoknađen radnom subotom ili dodatnim časovima tokom radnih dana.

Video: Ništa ne može da zameni predavanja uživo i druženje u učionicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shamo

    29. novembar 2021 | 13:30

    Da li medicinski deo kriznog staba sme nesto da kaze povodom onog okupljanja u Areni? Ili im samo smetaju skole i ugostiteljski objekti?

  • Marina

    29. novembar 2021 | 12:54

    Zasto ne ostave decu na miru? Zasto deca moraju maske a u Areni ne? Austrija jedino skole nije zatvorila.

  • Trangefranger

    29. novembar 2021 | 13:50

    a kada ce u arenu ponovo cirkus kolorado pitam za komsikE persu🤣✌️🔥

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA