≫ 

80 godina otkako je na brdu Kadinjača ispisana istorija: Danas u njenu čast stoji piramida visoka 11 metara

Tog 29. novembra 1941. godine poginuli su borci Radničkog bataljona, Posavci i Orašani braneći odstupnicu Vrhovnom štabu NOPOJ, partizanskim odredima i partizanskoj bolnici koji su se povlačili iz Užica ka Sandžaku

  • 7
Brdo Kadinjača, spomenik Foto: Rina

Prošlo je tačno 80 godina kada je na brdu Kadinjača ispisana istorija. Tog 29. novembra 1941. godine poginuli su borci Radničkog bataljona, Posavci i Orašani braneći odstupnicu Vrhovnom štabu NOPOJ, partizanskim odredima i partizanskoj bolnici koji su se povlačili iz Užica ka Sandžaku, piše RINA.

- Posmrtni ostaci branilaca Kadinjače prvobitno su bili sahranjeni u zajedničku grobnicu pored seoskog groblja, a zatim preneti u spomen-kosturnicu na najvišoj koti Kadinjače (k.808), iznad koje je 1952. godine podignuta spomen-piramida. Spomenik je napravljen od mermera „plavog toka“ iz Karana, u vidu četvorostrane piramide visoke 11 metara. Pri njegovom vrhu nalazi se urezana zvezda petokraka, a u središnjem delu na mermernim pločama uklesan je tekst „Herojima Kadinjače“ i stihovi poeme „Kadinjača“ pesnika Slavka Vukosavljevića. Povodom otkrivanja spomenika predsednik FNR Jugoslavije, Josip Broz Tito, odlikovao je Radnički bataljon Ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvezdom - izjavio je Goran Novaković, istoričar-kustos Narodnog muzeja u Užicu.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, Grada Užica i Narodnog muzeja Užice, a u prisustvu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević ploženi su venci na spomen-kompleks.

- Danas stojimo na mestu iz kojeg izvire hrabrost, gordost, požrtvovanost, a pre svega rodoljublje. Danas odajemo poštu herojima sa Kadinjače koji su u Drugom svetskom ratu dali živote za svoju otadzbinu da bi mi danas živeli u miru i slobodi. Užičani su bili i ostali junaci našeg roda i danas smo ovde da im uputimo jedno veliko hvala za nesebičnu žrtvu koju su dali. Ovo veličanstveno mesto je simbol besmrtnosti onih koji su svoje živote poklonili otadžbini. Danas se poklanjamo senima velikih heroja koje su svoje živote nesebično dali štiteći odstupnicu partizanskih snaga iz Užica ka Sandzaku. Sa osećanjem istinskog ličnog ponosa pozivam vas da nikada ne zaboravimo njihov podvig i njihovu žrtvu, ostanimo privrženi njihovim idealima, slobode, nezavisnosti i ravnopravnosti, nerazrušivim temeljima napretka snažne, napredne, ekonomski jake Srbije - istakla je Kisić Tepavčević.

Parastos poginulim borcima služili su sveštenici užičke crkve, nakon čega je uz pratnju vojnog orkestra i čete počasne straže usledilo polaganje cveća i odavanje pošte herojima Kadinjače.

Memorijalni kompleks Kadinjača svečano je otvoren 23. septembra 1979. godine od strane predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, u prisustvu oko 100.000 ljudi. Za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja proglašen je 1979. godine, a svake godine na dan 29. novembra održava se poseban komemorativni program obeležavanja godišnjice borbe na Kadinjači uz prisustvo počasnog voda vojske.

Video: Na ovom brdu iznad Užica ispisana je istorija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ancy

    29. novembar 2021 | 18:25

    Čudi me da nijeste srušili ta spomenik. Srbijom je zavladao fašizam!

  • Драган

    29. novembar 2021 | 19:52

    Намерно жртвовани СРБИ !

  • Inana

    29. novembar 2021 | 22:15

    Neka je vecna slava palim borcima, protiv fasizma 😪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA