≫ 

Pandemija posebno pogađa osobe sa invaliditetom: Najgore onima koji žive sami ili u institucijama

Inače, ova marginalizovana grupa je bila u velikom problemu i pre pandemije, u smislu izloženosti respiratornim infekcijama

  • 5
Invalidska kolica, radnik u invalidskim kolicima, osoba, osobe sa invaliditetom Foto-ilustracija: Shutterstock

U Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom. Problemi s kojima se svakodnevno suočavaju su brojni. Svega devet odsto njih je zaposleno. Ivanka Jovanović iz Nacionalne organizacije za osobe s invaliditetom istakla je da je pandemija posebno pogodile te osobe kao jednu, inače marginalizovanu grupu. Što se tiče zaposlenih osoba s invaliditetom, naglasila je da ta preduzeća ne bi opstala u uslovima pandemije bez pomoći države.

Ivanka Jovanović je istakla za RTS da je pandemija posebno pogodila osobe s invaliditetom kao jednu marginalizovanu grupu, koja je inače u velikom problemu i pre toga bila u smislu izloženosti respiratornim infekcijama, posebno kod ljudi koji ne mogu da se kreću ili imaju intelektualni invaliditet i teže komuniciraju svoje potrebe.

- Posebno je pogodila osobe koje žive same ili sa starim roditeljima, one koji žive u institucijama, dijalizirane, ali i druge. Uz podršku institucija sistema i nezavisnih uspeli smo da sprečimo mnoge probleme, da ublažimo štetne posledice i da omogućimo da sistem funkcioniše u svim oblastima da bi osobe s invaliditetom mogle da uživaju svoja osnovna ljudska prava - rekla Jovanovićeva.

Što se tiče zaposlenih osoba s invaliditetom, navela je da ta preduzeća ne bi opstala u uslovima pandemije bez pomoći države.

Ministarstvo je tim preduzećima obezbedilo redovne subvencije za plate zaposlenih, ali ono što oni nisu dobili kako je rekla, su dodatni podsticaj države u smislu poreskih subvencija ili isplata nekih zarada za sve zaposlene.

Ukazala je i na druge goruće probleme osoba s invaliditetom, pre svega na javni prevoz koji im nije pristupačan na teritoriji cele zemlje. Javni prevoz specijalizovani za osobe s invaliditetom postoji samo u Beogradu, ali ne i u drugim gradovima.

Nastavlja se kampanja "Srbija bez barijera"

Nacionalna organizacija osoba s invaliditetom nastavlja i ove godine kampanju "Srbija bez barijera".

- Kada mislimo na sve prepreke u pristupu informacija i komunikacijama s kojima se suočavaju osobe sa oštećenim sluhom i vidom. Na tome se paralelno radi i mi smo i kroz kampanju i kroz razne druge projekte radili na tome da se saobraćajnice učine pristupačnim i sigurnijim slepim i slabovidim osobama postavljanjem zvučnih semafora - rekla je Jovanovićeva.

Navela i da se trenutno se menja Zakon o javnim medijskim servisima i da pokušavaju da unesu amandmane koji će omogućiti gluvim osobama da imaju veću mogućnost da primaju informacije na jeziku koji je njima pristupačan, odnosno na srpskom znakovnom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ugostitelj

    29. novembar 2021 | 19:14

    Mi smo doterani do prosjackog stapa. Ma muka mi je vise i da komentarisem.

  • MRK

    29. novembar 2021 | 16:53

    Ivanka Jovanović namerno ćuti o ovom problemu, (osobama sa 100% invaliditetom, 2006. godine uvećani dodatak za pomoć i negu je iznosio 13.917 dinara a danas taj dodatak je 11.727 dinara), a ćuti jer joj neće proći projekati, iz kojih ima ličnu korist. Napominjem da osobe sa 100% invaliditetom u Srbiji ima oko 8.000, a cifra od 700.000 služi za zaplašivanje javnosti i samih osoba sa invaliditetom da ne bi tražili više novca iz kase koju pokupi Zdrastveni fond i PIO fond od radnika. O ovoj diskriminaciji ćute svi predstavnici osoba sa invaliditetom upravo zbog ličnih interesa koje ostvaruju preko projekata koje finansira Vlada Srbije.

  • Ljiljana

    29. novembar 2021 | 19:00

    Od kad znam za Udruzenja osoba sa invaliditetom,uvek se bore protiv barijera i na zalost to je problem koji je aktuelan kroz decenije, jer pojedince nije briga kako ce neko ko koristi npr kolica stici tamo gde je neophodno.. Neko napisa da mnogi cute zbog licne koristi,i na zalost to je tacnlo jer mnogo u mnogo boljem je polozajuu neko u Beogradu,nego u drugim delovima Srbije.. Cula sam dosta toga,i moglo bi se pisati o tome danima a ne samo pred dan osoba sa invaliditetom.. Za iznos tudje nege,niko nece ni kafu da popije sa onim kome je pomoc neophodna,a kamoli da pomogne da taj korisnik bolje zivi..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA