Sneg okovao zapadnu Srbiju, palo 30 cm na Zlatiboru: Kolaps u saobraćaju, 4.000 kuća bez struje

Struju trenutno nemaju meštani sela Vučkovica, Glog, Donji i Gornji Dubac i delovi Kaone

  • 23

Sneg koji je padao nekoliko sati obeleo je u svim delovima zapadne Srbije. Na teritoriji opštine Nova Varoš trenutno je nekoliko puteva neprohodno za teške kamione.

Prvi sneg uzrokovao je probleme sa snabdevanjem električnom energijom u užičkom kraju, gde trenutno struju nema oko 4.000 domaćinstava. Do obustave električne energije došlo je zbog kidanja žica na dalekovodima, koje je uslovio mokar sneg, kažu nadležni iz Elektrodistribucije Užice. Najveći problem trenutno je na području Bajine Bašte gde struje nema u planinskim selima.

Na teritoriji grada Užica bez struje su Stapari, Jasike, Ponikve i Vrutci.

Sve ekipe EPS-a iz užičkog kraja su na terenu, a u otklanjanju kvarova i čišćenju terena ispod dalekovoda i nisko naponske mreže pomažu im vatrogasci i spasioci. Oni su za sada uspeli da saniraju dobar deo kvarova na užoj teritoriji Bajine Bašte i Arilja.

- Kod nas sneg nije padao samo u avgustu, tako da smo spremni dočekali prve padavine. Svi lokalni putevi su pročišćeni, dok je saobraćaj zaustavljen za šlepere na prevoju Branoševac i na magistralnom putu ka Sjenici. Sneg i dalje pada i ukoliko bude bilo potrebe u čišćenje ćemo uključiti traktore sa vozama - izjavio je za RINU Radosav Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš.

Na Zlatiboru je palo oko 30 centimetara snega što je izazvalo kolaps u saobraćaju. Mašine su izašle na teren i oko ponoći put je bio prohodan.

- Svi putevi prvog reda su prohodni, trenutno se čiste oni drugog prioriteta. Probleme su izazvali šleperi koji su na put prema Crnoj Gori krenuli bez zimske opreme i poprečili su se na kolovozu. Ekipe su odmah izašle na teren i put je bio pročišćen oko 23 sata. Ono što dodatno otežava u ovakvim uslovima jeste nedostatak saobraćajne kulture pojedinaca, koji se kreću dok se sneg i dalje čisti, posle se popreče i otežavaju putarima - izjavio je za RINU Leko Korićanac direktor Puteva Užice.

I Ivanjica i Lučani ostali su bez struje, u Dragačevu 300 kuća nema električnu energiju.

Sneg, Zlatibor

Foto: RINA

Prvi sneg nije zaobišao ni opštinu Ivanjica, ali u lokalnoj samoupravi kažu da su spremni dočekali zimsku sezonu.

- Svi putevi su prohodni, saobraćaj se odvija normalno. Sneg je napadao oko 15 centimetara u prigradskom području. Usled padavina na jednom od kolovoza je palo drvo, ali smo to sklonili i saobrćaj se odvija normalno. Bilo je sedam kvarova na niskonaponskoj mreži, pojedina domaćinstva su trenutno bez električne energije, ali taj problem se trenutno rešava - rekao je Momčilo Mitrović predsenik opštine Ivanjica.

Visina prvog snežnog pokrivača u Dragačaevu je oko 10 centimetara. Svi putevi su prohodni, ali je prvi sneg napravio velike probleme u snabdevanju električnom energijom.

- Struju trenutno nemaju meštani sela Vučkovica, Glog, Donji i Gornji Dubac i delovi Kaone. Oko 300 domaćinstva ostalo je bez električne energije usled kvara na dalekovodima. Ekipe su na terenu i struja bi trebalo da stigne do 12 časova - kaže Milivoje Dolović predsednik opštine Lučani.

Iz preduzeća za održavanje puteva apeluju na sve vozače da na put nikako ne kreću bez neophodne zimske opreme.

Video: Pao prvi sneg na Zlatiboru: Kolovoz zavejan, vozila se jedva kreću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • F

    30. novembar 2021 | 10:25

    Ekonomski tigar a cim padne sneg pola drzave bez struje... E jadna drzavo..

  • Ovo je

    30. novembar 2021 | 10:21

    Bas cudno, sneg krajem novembra.🤣🤣🤣

  • tea

    30. novembar 2021 | 10:12

    tek pocelo,a vec problemi iznenadio nas kao i obicno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA