≫ 

Oscilacije sa vremenom narednih dana: Nakon zahlađenja, biće osetno toplije, a za vikend ne tako lepe vesti

Zapadna Srbija od juče ima probleme sa snegom

  • 0
Vremenska prognoza, ZIMA lepo suncano VREME, kafici

Foto: Tanjug/Tanja Drobnjak

Nakon zahlađenja, narednih dana osetno toplije, kaže za Telegraf.rs meteorolog Đorđe Đurić. U petak i u subotu novo zahlađenje i preslikana vremenska situacija jučerašnjem i današnjem danu.

-S neg je prekrio brdsko-planinska područja, a prvi sneg pao je i u nižim predelima na jugu, jugozapadu, zapadu i ponegde na jugoistoku Srbije. Na planinama je i preko 20 cm snežnog pokrivača, a u nižim predelima formirao se na zapadu i jugozapadu Srbije, dok na jugu i jugoistoku nije došlo do formiranja, zbog temperature podloge u ''plusu''. Beograd i veći deo nižih predela Srbije i dalje će čekati prvi sneg.

- Danas će se visinska dolina izmeštati dalje ka istoku, a sa njom i veoma hladna vazdušna masa koja nam je prodrla sa severa. Ujedno, ciklon u prizemlju nastaviće put ka Crnom moru i dodatno jačati, a još više će ojačati i snažan ciklon iznad Rusije, koji će istoku Evrope doneti jaku snežnu oluju. Istovremeno, sa zapada preko našeg područja jača greben na visini, a i već je došlo do osetnijeg porasta vazdušnog pritiska, pa nas u nastavku dana na severu očekuje suvo sa sunčanim intervalima. U ostalim predelima promenljivo oblačno. Maksimalna temperatura biće od 2°C na jugu i jugoistoku do 6°C na severu Srbije, u Beogradu do 5°C. Osećaj hladnoće biće izraženiji uz pojačan severozapadni vetar, ali će krajem dana biti u skretanju na jugozapadni - kaže Đurić.

- Već u sredu i u četvrtak u Srbiji će tokom dana biti osetno toplije. Bićemo pod uticajem novog ciklona, koji će se iz severozapadne Evrope premeštati ka centralnoj. Kako ćemo se nalaziti u toplom sektoru, očekuju se snažna jugozapadna visnska strujanja, uz advekciju i tople vazdušne mase sa Mediterana. Biće suvo sa sunčanim intervalima. Maksimalna temperatura u sredu od 8 do 16°C, a u četvrtak od 11 do 17°C, u Beogradu do 15°C. Mraz u sredu se očekuje na jugu i jugoistoku Srbije, ponegde i do -5°C, a istovremeno na severu do 5°C. Sneg će se tokom srede i četvrtka na planinama otopiti. Duvaće i pojačan jugozapadni vetar, a u Pomoravlju i u Podunavlju košava, bna jugu Banata sa olujnim udarima. U četvrtak krajem dana i tokom noći na severozapadu Srbije naoblačenje sa kišom - kaže meteorolog.

U petak se očekuje formiranje sekundarnog ciklona iznad Jadrana, pa se u Srbiji očekuje jače naoblačenje sa kišom. Tokom dana će ciklon iz centralne Evrope nastaviti put na istok, ciklon sa Jadrana svojim centrom preći će centralni deo Balkana, a preko našeg područja u sklopu visinske doline koja će se spustiti sa severa, usledeće i prodor hladnog fronta uz jače zahlađenje.

Na planinama će kiša preći u sneg. Maksimalna temperatura od 5°C na severozapadu do 13°C na jugoistoku Srbije, a jutro će biti najtopliji deo dana.

U toku večeri usled dačjeg zahlađenja, kiša će u nižim predelima zapadne i južne Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg, ali bez značajnijeg formiranja pokrivača, zbog toplije podloge, dok će se 10-20 cm snega formirati u brdsko-planinskim predelima. Istovremeno, na severu Srbije i u Beogradu kiša će prestatati, tako d će ovi predeli Srbije ponovo proći bez snega.

U subotu hladno, uz maksinamalne temperature oko 5°C. Biće suvo, samo ujutro u južnim i centralnim predelima i na planinama sa slabim padavinama

Video: Pao prvi sneg na Zlatiboru: Kolovoz zavejan, vozila se jedva kreću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA