≫ 

Kisić o omikron soju: Izgleda da nije tako strašan kako se činilo, nije utvrđeno da se brže prenosi

Prva tema je omikron soj, druga raniji raspust

  • 63

U Palati Srbije danas u 15 časova okupili su se članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Sednicu su još prošle nedelje hitno tražili članovi medicinskog dela zbog pojave novog soja - omikron, koji se polako približava Srbiji, a jedna od glavnih tema bili su raspust, omikron soj i kovid propusnice. 

Doktorka Darija Kisić Tepavčević obratila se nakon sednice.

- Zimski raspust je od 31. decembra do 24. januara - rekla je.

- Kada smo odlučili da se produži raspust koji je bio pre par nedelja, od presudnog značaja je bila učestalost oboljevanja u školskoj sredini. Kada sve sagledate, u školskoj sredini nije toliko veća, ako je uopšte veća verovatnoća zaražavanja, u odnosu na druge odlaske učenika. Znamo da retko ko sada ostaje u kući. U ovom momentu je procenjeno da školska sredina nije rizičnija od drugih mesta gde se okupljaju deca. Ako se uoči promena epidemiološke situacije, može se doneti odluka o ranijem raspustu. Sada je odluka ovakva - navela je Tepavčević.

Što se novog omikron soja korone tiče, Kisić je rekla:

- Kod omikron soja se primetio nešto veći broj mutacija, čak preko 50, od kojih su 10 na tom delu gde se veže virus za ćeliju. Da li one utiču na kliničku sliku, to ne znamo. U Juznoafričkoj Republici nije registrovan teži oblik. Nije utvrđeno ni da se brže prenosi. Ono što jeste ohrabrujuće je da postojeće vakcine pokrivaju i njega. Izgleda da će se sva slova alfabeta izređati sa novim sojevima. Da li će omikron doći kod nas? Izvesno je da hoće. Da li je možda i trenutno prisutan, ne može da bude isključeno. Izgleda da nije toliko strašno koliko je izgledalo na početku.

Na sednici Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa odlučeno je i da se primene određene mere kod putnika koji dolaze iz određenih zemalja.

Putnici iz Južne Afrike i zemalja Malavi, Bocvana, Namibija, Zimbabve će biti podvrgnuti merama. Na samom aerodormu će biti rađen pcr test. Ako su negativni biće 14 dana u karantinu, sa obavezom da sedmog dana urade još jedan pcr test.

- U slučaju da su pozitivni biće prebačeni u kovid ambulantu - potvrdila je Darija Kisić Tepavčević.

Video: Poznato kada će biti zimski raspust: Kisić-Tepavčević o novim merama Kriznog štaba

Što se tiče kovid propusnica, nije doneta nijedna nova odluka.

- Kovid propusnice imaju veoma značajan efekat kada je u pitanju podsticanje mladih na imunizaciju, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević posle sednice Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa. Nije donesena mera o proširenoj upotrebi kovid propusnica, precizirala je ona.

Apelovala je na građane da se vakcinišu i iznela podatke da je do danas prvom dozom u našoj zemlji vakcinisano 57 odsto svih punoletnih građana, drugom 54 odsto, a trećina trećom.

Video: Nove mere za praznike? Kisić-Tepavčević predočila odluke Kriznog štaba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    1. decembar 2021 | 07:38

    Kako vas nije vise sramota???? A gde ste u areni!!!!!!?????? Smrt fasizmu!!!!!!

  • Ggg

    1. decembar 2021 | 09:52

    Arena, 20 000 kriza... Sram da vas bude... Polako

  • Zbunjen

    1. decembar 2021 | 10:13

    Zbači kada je hitna sednica čeka se nedelju dana da se održi , koliko li se čeka kada nije hitna?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA