≫ 

Vujović: "Građani Srbije zaslužuju da imaju tačne i pouzdane informacije o kvalitetu vazduha"

Vujović je istakla da podaci koje prikazuje sajt www.waqi.info nisu tačni i da njihov izvor nije Agencija za zaštitu životne sredine, kako navode

  • 2
Beograd, Zagađenje, magla i smog Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pozvala je danas da se, prilikom informisanja javnosti o kvalitetu vazduha, koriste zvanični podaci, a ne oni sa nepouzdanih sajtova.

- Građani Srbije zaslužuju da imaju tačne i pouzdane informacije o kvalitetu vazduha koji udišu. Apelujem na sve da se prilikom informisanja šire javnosti rukovode zvaničnim podacima, a ne podacima sa nepouzdanih sajtova za koje nije utvrđeno na osnovu kojih kriterijuma objavljuju podatke - ističe se u saopštenju resornog ministarstva.

Ministarka Vujović je istakla da sve češće čujemo kako je Beograd najzagađeniji grad na svetu, o čemu pojedini mediji u Srbiji izveštavaju preuzimajući podatke sa raznih sajtova i aplikacija poput waqi.info, airvisual.com i drugih, koji su neverifikovani i netačni, čime se građani dovode u zabludu.

Ona je kao primer navela prikaz podataka objavljenih na sajtu www.waqi.info koji je prema ažuriranim podacima u 11 časova pokazao da je PM2.5 na lokaciji Beograd - Stari grad iznosio 61 mikrogram po kubnom metru, dok su u isto vreme zvanični i verifikovani podaci na sajtu www.amskv.sepa.gov.rs pokazali koncentraciju PM2.5 na istoj lokaciji od 16,9 mikrograma po kubnom metru.

Vujović je istakla da podaci koje prikazuje sajt www.waqi.info nisu tačni i da njihov izvor nije Agencija za zaštitu životne sredine, kako navode.

- Agencija za zaštitu životne sredine meri kvalitet vazduha u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije i koristi međunarodno priznate metode i standarde, zbog čega su ti podaci jedino relevantni - poručila je Vujović.

Ona je ukazala da i sam sajt www.waqi.info navodi da svi podaci koje prikazuje nisu validni u momentu objavljivanja i da mogu biti izmenjeni zbog kvaliteta podataka.

Video: Vujović: Za zelenije parkove u Novom Sadu 90 miliona dinara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dodjite u Aleksandrovac

    1. decembar 2021 | 08:28

    Deponija na Sinjevcu iznad samog grada, nedaleko i bruska da. Se siti nadisete svezeg i cistog vazduha

  • Požuri

    30. novembar 2021 | 17:07

    Sele, radi ono što znaš - domaću crnu, jaču i slađu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA