≫ 

Škola koja ne pusti himnu 1. septembra, plaća kaznu do milion dinara: Sve novine krovnog Zakona o obrazovanju

Obavezno pevanje himne predloženo je "radi razvijanja nacionalnog identiteta učenika, kao i svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji"

  • 99
himna srbije, pevanje himne, počast

Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

Himnu "Bože pravde" škole će ubuduće morati da izvode svakog 1. septembra, odnosno prvog dana nove školske godine, jedna je od izmena predviđenih Zakonom o osnovama sistema obrazovanja, koje su pred usvajanjem u skupštinskoj proceduri.

Škole koje to ne učine, biće kažnjene u rasponu od 100.000 do čak miliona dinara! Pored toga, navodi se u izmenama, kažnjen može biti i sam direktor škole, sa 25.000 do 100.000 dinara.

- Predloženo je da se na početku obrazovno-vaspitnog rada koji se ostvaruje u toku školske godine, koja počinje 1. septembra, izvodi himna Republike

Srbije, radi razvijanja nacionalnog identiteta učenika, kao i svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji - navodi se u obrazloženju Zakona.

Podsetimo, ministar prosvete Branko Ružić i ovog septembra je poručio školama da godinu počnu izvođenjem himne, ali to nije bilo obavezujuće. U dopisu upućenim direktorima škola Ružić je naveo da "učenici koji slušaju himnu u svojim školama uče da poštuju svoju naciju, odnosno državu u kojoj žive i razvijaju osećaj zajedništva".

Himnu puštali preko kasetofona i mobilnih telefona

 

U školama podržavaju ovaj predlog, ali ne i način na koji je to organizovano ovog 1. septembra.

- Ove godine je to bilo neuspešno izvedeno. Neko je puštao himnu na kasetofon, neko preko mobilnog telefona. Bilo je neozbiljno i neodgovorno. Himna, što se mene tiče, treba da se izvodi svakog 1.septembra, ali da se postave zvučnici i da to bude dostojanstveno, kako i dolikuje. Trebalo bi je izvoditi u školskom dvorištu, pre ulaska u škole, kako recimo rade američki đaci - smatra Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

On je iznenađen visinom kazni koja je predviđena za škole u slučaju da himnu ne izvedu.

Podsetimo, ovog septembra se i to desilo. U Osnovnoj školi Rifat Burdžović - Tršo u Novom Pazaru slika iz učionica bila je drugačija. Naime, učenici jednog razreda pevali su himnu sandžačkih Bošnjaka "Ja sin sam tvoj". Zbog ovoga je reagovala i prosvetna inspekcija, a ministar je poručio "da Republika Srbija obezbeđuje veliki stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je reč o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje".

Smanjeno ocenjivanje srednjoškolaca, veća odgovornost roditelja za izostanke 

 

Još jedna zanimljiva izmena, koja je predložena, tiče se smanjenog ocenjivanja đaka u srednjim školama. Naime, kako se navodi, "učenik se ocenjuje najmanje tri puta u polugodištu u srednjem obrazovanju, a ako je nedeljni fond časova obaveznog i izbornog predmeta jedan čas - najmanje dva puta u polugodištu". Do sada je bilo da se i srednjoškolci, kao i osnovci, moraju oceniti najmanje četiri puta u polugodištu.

Povećana je i odgovornost roditelja u pogledu izostajanja đaka.

Roditelj, koji je obavešten da je učenik već dva dana neopravdano izostao, do sada je bio dužan da obezbedi da se učenik u roku od tri dana vrati na nastavu. A novim izmenama bio bi u obavezi i da obavesti školu o razlozima eventualnog izostajanja učenika sa nastave.

- Mogućnost da roditelj obavesti školu uvedena je iz razloga što postoje i objektivne okolnosti u kojima roditelj neće moći da u roku od tri dana obezbedi da učenik nastavi da redovno pohađa nastavu (npr. u slučaju bolesti učenika ili u drugim opravdanim slučajevima kada učenik nije u mogućnosti da u navedenom roku nastavi redovno pohađanje nastave) - navodi se u obrazloženju.

Novim izmenama bilo bi i smanjeno dosadašnje plaćanje prekovremenog rada nastavnika. 

- Izmene treba da obezbede da se na jedinstven način obračunava prekonormni rad nastavnika po broju stvarno održanih časova preko pune norme. Na

predloženi način finansijski efekti mogu biti samo manji, nikako veći, što znači da se smanjuju ukupna sredstva koja se isplaćuju po ovom osnovu - piše u predloženim izmenama.

Redovan učenik u srednjoj školi može biti i stariji od 17 godina

 

Takođe, povećana je starosna granica za upis u srednju školu. Naime, do sada je status redovnog učenika u srednjoj školi mogla da ima samo osoba do 17 godina, a evo kako glasi izmena:

"Posebnim zakonom može se utvrditi druga starosna granica za upis u srednju školu i za sticanje svojstva redovnog učenika". 

Precizirano je i ko će voditi disciplinski postupak protiv direktora škola, za slučaj da učine težu povredu radne obaveze. "Odredba kojom se propisuje da organ upravljanja odlučuje, osim o pravima i obavezama direktora, odlučuje i o njegovim odgovornostima, kao i odredba kojom je organu upravljanja ustanove propisana nadležnost da obrazuje komisiju za vođenje disciplinskog postupka protiv direktora i donosi odluku o odgovornosti direktora za težu povredu radne obaveze, uneta je iz razloga što prema dosadašnjem rešenju ukoliko direktor izvrši težu povredu radne obaveze ili povredu zabrane, a što u praksi nije bilo retko, nije bilo eksplicitno propisano ko u tom slučaju vodi disciplinski postupak", navodi se u obrazloženju.

Takođe, predloženo je osnivanje komisija za praćenje verske nastave, a jedna izmena odnosi se i na sekretare škola - da će morati da imaju obrazovanje iz oblasti prava i licencu za sekretara. 

Video: Ruska garda svira himnu Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Robert Farago Kanjiza

    1. decembar 2021 | 16:56

    Gospodo draga,vi kojima smeta himna jer sadrzi reci drzave u kojoj zivite i naroda kod kojih zivite,uzmite vase kofere,vase pasose i put pod noge! Idite u Nemackoj pa trazite vasa prava,idite u bilo koja drugu zemlju da vidite koja prava ce te imati vi kao manjina! Vi iz sandzaka,hajde u Nemacku,Austriju,Australiju,Kanadu u bilo koju drugu zemlju da vidite da li ce te imati ista prava koja vam je dala Srbija! Sta vise hocete? I himnu da pisete vi? Hocete i zastavu da menjate? Malo vam je? Svi vi idite,zivite u neku drugu zemlju pa kada vam zasvira himna te zemlje a vi se bunite sto ne spominju i vas i vasu veru jer Boze moj i vi zivite tamo!!!! Znate sta ce te dobiti? Bolje da ne znate!!!! Shvatite,vi ste ovde u "tudjoj" zemlji koja vas je prihvatila kao da je vasa,koja vam je dala sva prava,a to necete dobiti ni u jednoj drugoj zemlji,tolika prava necete sigurno! Ja sam Madjar,cist,zivim u Srbiji i mene bi bilo sramota tako nesto da izjavim,ali znate zasto? Zato sto je moja kultura drugacija,zato sto imam obraza,zato sto ovde KAO I VI imamo sve,zato sto mogu da pisem da ucim da se skolujem,da imam udzbenike sve na svom MATERNJEM JEZIKU!!!! Sve sto mi je potrebno i vise od toga da se ne osecam ugrozeno!!!! I meni ne smeta BOZE PRAVDE i moja deca ce je sa ponosom slusati bas kao sto je i ja slusam i bas kao sto do kraja pojacam TV kada se slavi neki sportski uspeh i zasvira himna i ne samo to,ta himna se pevala u mojoj kuci i kada smo MADJARSKU u vaterpolu toliko puta pobedili jer jesam Madjar,ali SRBIJA JE MOJA DRZAVA,MOJA MAJKA,ONA ME JE "RODILA" ONA MI JE DALA SVE I AKO NIJE MNOGO,DALA JE KOLIKO JE MOGLA! ZA ovu drzavu je moj otac dao zivot na ratistu,ako ne daj Boze bude trebalo dacu i ja,jer ja drugu zemlju nemam i ne treba mi!!! A vi Pazarci i ostali kojima smetaju reci,idite u drugu drzavu,nama ce bez takvih biti lepse,idite u Nemacku i Austriju,ali pre nego sto se uselite,prvo u ministarstvo da im naredite da menjaju reci njihove himne jer ste i vi tu,pa ce da vas vrate nazalost nazad zakopcane na ledja!!!! Svaka cast za ovakav zakon,podrzavam ga u potpunosti!

  • Felkaouim@gmail.com

    1. decembar 2021 | 14:16

    Nego da se zna da smo u SRBIJI BRE kome se ne sviđa napolje !!!

  • Toma

    1. decembar 2021 | 14:53

    Srbija je država Srpskog naroda prvenstvo, a onda slede manjine. Logično je da će himna da sadrži tekst o većinskom narodu. Zar treba da se peva o manjinama ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA