Zatišje i u dečjim bolnicama: U Beogradu 2 bebe na kiseoniku, ima i drugih infekcija

U Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj ulici i Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" na kiseoniku su po jedno novorođenče, ali se lekari nadaju najboljem

  • 0
Majka, dete, bolnica, krevet Foto: Shutterstock

Uporedo sa smanjenjem zaraženih korona virusom u opštoj populaciji u Srbiji smanjuje se i broj zaražene dece, a samim tim i broj hospitalizovanih mališana u dečijim bolnicama. U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu, kao i Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" na kiseoniku su po jedno novorođenče, ali se lekari, koji za Telegraf.rs kažu da je sa kovidom trenutno zatišje, nadaju najboljem. 

Profesor dr Predrag Minić, načelnik pulmologije na Institutu za majku i dete kaže za Telegraf.rs da je trenutno bolja situacija, kao i da je kako kod njih, tako i u bolnici na Dedinju, zatišje kada je reč o korona virusu.

Navodi da su pre dva, tri dana primili jedno novorođenče, koje ima vertikalnu transmisiju, ali da kod tog deteta ima pomaka na bolje.

-  Imamo nekoliko dece koja su bila veoma bolesna. Hvala Bogu, sva su sada na putu oporavka, van životne opasnosti su. Imamo jedno novorođenče, koje je primljeno pre dva, tri dana sa vertikalnom transmisijom. Ono je na respiratoru i mislim da i tu ima pomaka na bolje, ali je još prerano reći - kaže prof. Minić za naš portal.

Dodaje da je trenutno manji broj pacijenata.

- Sve u svemu, za sada je situacija bolja. Manji je broj pacijenata. Osim onog deteta koje nam je preminulo 4. novembra, svi ostali su na putu opravka. Ulažemo napore i trudimo se oko sve te dece - rekao je prof. Minić.

Jedno novorođenče je na mehaničkoj ventilaciji i u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, kaže za Telegraf.rs načelnica pedijatrijske i neonatološke intenzivne nege dr Snežana Rsovac, pedijatar-pulmolog.

- Na meheničkoj ventilaciji zbog kovida je samo jedno dete staro 45 dana. Pozitivna je i u teškom stanju. Majka je bila zaražena.  To je četvrta beba kod nas, jedna se oporavila, jedna je umrla, nažalost, a jedna se još uvek oporavlja - navodi dr Rsovac za Telegraf.rs.

Lekari ove ustanove kako navodi imaju pune ruke posla jer su prisutne i druge infekcije kod dece, pored korona virusa, ali da je to uobičajeno za ovo doba godine, te da nema povećanja u odnosu na prethodne.

- Imamo navalu tokom dežurstava. Već od 2 sata krene pa do jutra dok smo dežurni. Bude i do 100 pregleda tokom noći. Ima različitih vrsta infekcija. Prisutni su gastronterokoliti - povraćanje i prolivi, ima i respiratornih infekcija, ima i dece sa slikom kovida, ali ih ne zadržavamo osim ako su pozitivni a treba da imaju neku operaciju, ili ako baš njihovo stanje zahteva boravak kod nas - objašnjava dr Rsovac za naš portal.

U vrtićima su se pojavile varičele, odnosno ovčije boginje što i naša sagovornica potvrđuje.

- Ostalih zaraznih bolesti za sada, nešto značajno nema. Infektivne su zastupljene. To se pojavljuje kao i svaki put u ovo doba godine ništa veće i ništa više od toga - kaže ona i napominje da sada treba propratiti kako će se novi soj korona virusa - omikron ponašati u dečijoj populaciji.

Na pitanje kakav je njen stav po pitanju ranijeg odlaska dece na raspust, kaže da deli stav Udruženja pedijatara Srbije, a koji je juče za Telegraf.rs izneo prof. dr Georgios konstantinidis, predsednik Udruženja.

- Prof. dr Konstantinidis je izjavio da ne smatra ne smatra da će to značajno uticati na opštu sliku svega, pa je stav Udruženja pedijatra i moj stav - istakla je dr Rsovac.

Video: Samo Fajzer vakcina je odobrena za decu mlađu od 18 godina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA